XIV. „Őszirózsa” Természetvédelmi Vetélkedő

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság - Réhelyi Látogatóközpont 2017. október 6-án rendezte a XIV. „Őszirózsa” Természetvédelmi Vetélkedő döntőjét. Iskolánk csapata ­- Jakab Enikő, Tóth Éva 8. a és Szűcs Edina Alexandra 7. a osztályos tanuló – a levelezős elődöntőt és a biharugrai középdöntőt követően az őszi döntőn további 4 Békés megyei csapattal versenyzett: Békéscsaba, Sarkad, Szarvas és Vésztő iskoláival.

A verseny helyszíne a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont Dévaványa- Réhely volt.  

Az eseményre Jakab Enikő a következőképpen emlékszik vissza:

„Balogh Lászlóné Lívia tanárnő alaposan felkészített minket. Különféle könyveket adott, videókat néztünk a nemzeti parkokról. Wikipédiáról és különböző weboldalakról írtunk jegyzeteket, amit a verseny során fel tudtunk használni. Dévaványán volt a végső döntő, pontosabban a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban. Első sorban körül vezettek minket a látogatóközpontban és sok érdekes dolgot mondtak. Írásbeli és játékos, megmozgató kinti feladatok is voltak. Az írásbeli feladatok nem voltak a legkönnyebbek, mert a szervezők nem arra voltak kíváncsiak, hogy mit jegyeztünk meg abból, amit mondtak, hanem hogy mennyire ismerjük környezetünket. A kinti feladatok nagyon mókás voltak. Az egyik feladat az volt, hogy kipróbáltuk, milyen egy kengurunak, ezért zsákot húzunk a lábunkra és úgy kellett ugrálni. Volt egy nagyon érdekes feladat: a szervezők körülbelül 200 falevélalakot vágtak ki az ősz színeiből.  Egy nagy területen szétszórták, és az volt a feladat, hogy minél többet szedjük össze. Sokan még nem ismerik a geochaching játékot, de ha valaki ismeri, tudja milyen jó: meg kellett keresnünk egy faládát, amiben törékeny dolgok voltak. Minden csapatnak egy-egy doboz volt elrejtve és kapott mindenki egy térképet, ami jelölte a helyét. A mi ládánkban két vaddisznó agyara volt, másoknak bagolyköpet, rókakoponya stb. Többek közt a ládában volt egy kérdés, amire válaszolni kellett. A versenyt követően megszülettek a várva várt eredmények. Nem értük el a legjobb helyezést, viszont nagyon jól éreztük magunkat. Köszönjük a vendéglátást!”

Iskolánk csapata 4. helyezést ért el. Gratulálunk!

A verseny kísérő programjaként az állatok világnapja alkalmából kisállat bemutató- és simogató, illetve kézműves foglalkozások várták a résztvevőket.