A világnapok vonzásában

A Békés Megyei Kormányhivatal a „Közös érték az egészség” programsorozata részeként a Világnapokhoz kapcsolódóan szervezett 3 fordulóból álló vetélkedősorozatot óvodás gyermekeknek és általános iskolai 7. osztályos tanulóknak. A feladatok illeszkedtek a Nemzeti Alaptantervben meghatározott kulcskompetenciák fejlesztéséhez, iskolánk pedagógiai programjában lévő nevelési célokhoz.

Az eredményeket ünnepélyes keretek között ismerhették meg a vetélkedő résztvevői és felkészítő pedagógusaik, a Kormányhivatal nagytermében. Dr. Maráczi Gabriella, a Népegészségügyi Főosztály vezető-helyettese tájékoztatása szerint az általános iskolákhoz eljuttatott feladatlapok a kötelező elemek mellett, szabadon válaszható egységgel is kiegészültek, többek között a parlagfű-mentesítés, az Ózon Világnapja, a Dohányzásmentes Világnap, a „Ne vásárolj semmit!” Nap, vagy a Szív Világnapja témakörben születtek ötletgazdag alkotások: versek, esszék, rajzok; de készült három napos szívbarát étrend, vagy cukorbetegeknek szánt menü terve is. A beérkezett pályázatok az egészség- és környezettudatosság kreatív és játékos formában való nevelésének jó bizonyságai.

A Dobozi Általános Iskolát Földi Laura, Asztalos Anikó, Szatmári Petra, Szűcs Miklós és Vágner Csaba 7. osztályos tanuló képviselte. Felkészítőjük, Balogh Lászlóné tanárnő elmondta: „A három forduló feladatai szorosan kapcsolódtak az egészségtudatos életszemlélethez, melynek fontosságát már most be kell építeni a tanulók mindennapjaiba. A tanulók a kérdések megválaszolása során segítségül hívták az internetet, ellátogattak a könyvtárba, egészségügyben jártas szakembereket is megkérdeztek. A bónuszfeladatokat is lelkesen megoldották: verset írtak, plakátot készítettek. Ismereteik, látókörük jelentősen bővült, a Békés Megyei Kormányhivatal emléklappal köszönte meg munkánkat.”

Köszönjük kolléganőnk és tanulóink munkáját!