A Világ Legnagyobb Tanórája

A 2023. évi Világ Legnagyobb Tanórája programsorozat Magyarországon kilencedik alkalommal, 2023. október 2-6. között, a Belügyminisztérium, mint projektgazda megbízásából, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság az UNICEF Magyar Bizottság és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács szakmai támogatásával, a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében kerül megrendezésre. A kiemelt témája ebben az évben a 10. globális cél, az egyenlőtlenségek csökkentése.

A Világ Legnagyobb Tanórája az első nemzetközi oktatóprojekt, amelyen keresztül a gyermekek világszerte egy időben megismerhetik a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat, amelyek a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani, többek között a mélyszegénység felszámolásával, az esélyegyenlőség megteremtésével, a minőségi oktatás biztosításával és a környezetünk védelmével.

A nemzetközi projekt fő célja, hogy minél több általános és középiskola csatlakozzon a kezdeményezéshez. Immáron harmadik alkalommal csatlakozott a Dobozi Általános Iskola is ehhez a projekthez.

Az alsós korosztály a „Mindannyian mások vagyunk” című tananyagot dolgozta fel. A témára ráhangoló videó megtekintése után megismerkedtek a testi fogyatékosság fogalmával és három fajtájával. Megbeszélték, hogy a testi fogyatékossággal élő emberek milyen nehézségekkel néznek szembe mindennapi életük során, majd áttekintették, hogyan lehet segíteni őket a közösségbe való beilleszkedésbe és az iskolai életben.

A felső tagozatosok a „Fogadj örökbe egy idős embert!” témát dolgozták fel. A mintaprojekt célja volt a tanulók figyelmének felhívása az elöregedő társadalmak ezirányú problémájára, és lokális megoldás keresése, a gyerekek megismerkednek az elöregedő társadalmak problémájával, majd ismertetésre kerül a projektfeladat.

Balogh Lászlóné