VETÉLKEDŐVEL EMLÉKEZTEK

Közel száz diák –köztük a Dobozi Általános Iskola tanulói - vetélkedtek a gyulai vár ostromának 450. évfordulójára emlékezve március 17-én. A kétfordulós verseny a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékévhez is kapcsolódott.

Gyula várának 450 évvel ezelőtti, 1566-os ostromára emlékezni, egyúttal a magyar történelemben játszott szerepének méltó emléket állítani hivatott az a kétfordulós történelmi vetélkedő, amit a Zrínyi-emlékév programjaihoz csatlakozva hirdetett meg Gyula Város Önkormányzata és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Az  „Emlékezzünk… Vég-Gyula várárúl, Vég-Gyulában gyulai vitézekrül” című, 7-8. és 9-10. évfolyamos diákoknak meghirdetett vetélkedés első fordulóján, március 17-én, a Gyulai Vigadóban tíz iskola 31 csapata többek között Gyuláról, Dobozról és Kétegyházáról érkezett.

„A diákokat is szerettük volna bevonni a tisztelgésbe – mondta a versenyt megnyitó köszöntőjében Kónya István, Gyula város alpolgármestere. – Méltatlanul ismeretlenek a 450 éve itt történtek, célunk, hogy a jelenlegi egy mondat helyett akár egy teljes oldal is szóljon a történelemkönyvekben az igenis jelentős eseményről.”

A dobozi csapat vitézül állta a próbát. Kapitányuk Péliné Eszenyi Hajnalka történelemtanár volt. Május 19-én találkoznak ismét a történelmi vetélkedő résztvevői, akiknek felkészülését Vár – ostrom – vitézek címmel egy ismeretterjesztő előadássorozattal is segíti Gyula Város Önkormányzata és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.