VÍZ, VÍZ, TISZTA VÍZ...

Manapság természetesnek vesszük, hogy amikor megszomjazunk, csak kinyitjuk a csapot és ihatunk is, vagy bármikor vehetünk egy hűsítő zuhanyt, ha melegünk van. Azonban a globális felmelegedés, az emberiség gyarapodása és a pazarlás miatt egyre kevesebb a rendelkezésre álló édesvízkészlet. Ezért nem mindegy, hogyan gazdálkodunk vele.

Március 22-én világszerte számos rendezvényt szerveznek, hogy felhívják a víz alapvető szerepére a figyelmet. A víz világnapja jó alkalmat teremt arra, hogy egy kicsit megálljunk, és elgondolkodjunk azon, hogy mit is jelent számunkra a víz: Földünk egyik legértékesebb kincse. A víz meghatározza mindennapi életünket, minden sejtünknek szüksége van rá, hogy egészségesen működjön. Eszünkbe jut-e néha, hogy mi milyen szerencsések vagyunk, hogy a jó minőségű ivóvíz kellő mennyiségben mindig rendelkezésünkre áll, vagy csak természetesnek vesszük, és ezért gyakran nem úgy vigyázunk rá, ahogyan azt megérdemelné?

E napon kékbe öltözött a Dobozi Általános Iskola apraja-nagyja, mert nekünk fontos a víz megbecsülése.

A szervező pedagógusok: Bólya Mónika, Pásztorné Králik Ildikó és Tóthné Székely Ildikó játékos vetélkedőre hívták az alsós diákokat.

Ráhangolódás gyanánt minden alsós osztály már az előző napon, napköziben, versillusztrációval készült. A versek a víz témaköréből lettek válogatva.

Az ünneplést a „Tavaszi szél vizet áraszt…” kezdetű népdal közös éneklésével kezdtük.

Az első és második osztályosok vízzel kapcsolatos körjátékot tanultak, vízivó versennyel folytatták és a jó hangulatot fokozva vízi pisztollyal lőttek célba.

Eközben a harmadikos és negyedikes tanulók, a számítógépen, tankockák megoldásával bizonyították a vízzel kapcsolatos ismereteiket. Ezt követően a „10 másodperc és nyersz, ha nyelsz!” izgalmait élhették át, amit a „Meríts a kútból” ügyességi játékkal koronáztak meg.

A vetélkedő ideje alatt a gyerekek vízcsepp zsetonokat gyűjtöttek, amit ásványvíz nyereményre cseréltek.

A tanult körjátékot közösen is eljátszottuk, majd a fergeteges hangulatot közös fényképpel örökítettük meg.

A kékbe öltözött gyerkőcök egy vízcseppet formálva üzentek, hogy fenntartható módon gazdálkodjunk a vízzel, mert a felelősség mindannyiunkat terhel!

 

Tóthné Székely Ildikó

2. a. osztályfőnök