Terülj, terülj, asztalkám tábor

Kedves Olvasó!

Az Erzsébet tábor 3. turnusa a Terülj, terülj asztalkám! elnevezést kapta, mivel a mesék mellett a gyermekek által kedvelt csemegék elkészítését is beterveztük programunkba. Hétfőn megismerkedtünk egy videófilm segítségével a helyes higiéniai szabályokkal, amiről már többen hallottak, hiszen március óta kötelezően alkalmazzák az intézményeinkben. A délelőtt folyamán diavetítés zajlott, majd csoportok alakultak, melyek azt a feladatot kapták, hogy egy általuk kedvelt mese vagy kitalált történet jelenetét adják elő pénteken záró rendezvényünkön. A folyosó őszi dekorációját is el kezdtük készíteni, közben az udvaron folyt a roller-derby, ping-pong verseny, és a szabadtéri játékok. Ebéd után fagyiztunk egyet a CBA finom kínálatából, és folytattuk a kézműves foglalkozást. A csapatok elkészítették a maguk „hamubasült” pogácsáját a mesék egyik elengedhetetlen kellékét. Margó néni felügyelte, hogy mindenkié kifogástalanul sikerüljön.

Kedden a kézműves foglalkozáson befejeztük a dekoráció munkálatait, majd vasalható gyöngyökkel fejlesztettük kézügyességünket. A fantasztikus ötleteknek se vége, se hossza nem volt, a tündéreket követték a MyCraft figurák. (Margó nénivel nekünk is tájékozódni kellett ennek mibenlétéről.) Ez eltartott a hét minden napján, amikor szabadidőnk engedte. Ebéd után elkészítettük a gyümölcssalátákat, és behűtöttük. A polgárőrök segítségével elindultunk Békés-Dánfokra a vízi sportcentrumba következő programunkra, mely a sárkányhajózás volt. A láthatósági mellényen túl sapit vittünk napellenzőnek, és a nyakunkba vizes kendőt tettünk hűsítőnek a 32 fokos meleg ellensúlyozására. Alapos felkészítés után biztonsági mellényben, evezőlapáttal felszerelkezve beléphettünk a hajóba. A vezetők ütemes dobolására egyszerre eveztünk, és lássatok csodát, egyenletesen haladtunk. Annyira megtetszett az egyenletes ütem, hogy dalra fakadtunk, majd az énekünket kiegészítettük ütemes kopogással: -Húzz, kop-kop! Fantasztikus élmény volt! Hazaérkezve lehűtöttük magunkat az isteni gyümölcssalátával. Akinek nem volt elég a kerózás, még rollerozott, görkorizott egyet búcsúzóul.

Lenézett ránk a nap ismét, és úgy gondolta, befűt rendesen a szerdai strandoláshoz. Felszerelkeztünk naptejjel, kalappal, úszószemüveggel, és reggeli után útnak eredtünk Gyopárosfürdőre a Csicsi busszal. Kaptunk szülői segítséget a kényelmes utazáshoz, így a felügyelet is kiegészült négy fővel. Ezúton is mindenkinek köszönjük a segítő munkáját! Az élménybelépőhöz eligazítást adtunk a balesetmentes fürdőzés feltételeiről. Így kicsi-nagy együtt tartott a gyermek medencétől a csúszdás fürdőig. Mindenki kedve szerint végig próbálhatta a neki legjobban tetsző szolgáltatást. A pihenőidőket is betartottuk hűs fák árnyékában. Időben ebédeltünk, a konyháról csomagoltak nekünk szendvicset is délutánra üdítővel. Nagyon gyorsan eltelt ez a nap is, mindannyian elégedetten és fáradtan tértünk haza.

              A következő napot néptánccal indítottuk. Viola néninek köszönhetően nagyon jó hangulatú táncháznak lehettünk részesei. Ezt követően a csapatok egyik fele finom madártejet készített, a másik része folytatta a vasalható gyöngyös munkáját felváltva forgószínpadnak megfelelően. Ebéd után a csapatok a pénteki meseelőadásokra készültek, majd felkerekedtünk egy kis szanazugi pancsolásra. Utunkat ismét a polgárőrök biztosították, köszönjük önzetlen segítségüket! Homokvárépítő verseny kezdődött a csapatok között, miközben meg-megmerítkeztek a hűsítő Körös vizében. A verseny még most is tartana, ha el nem érkezik az indulás pillanata. Így nem tudtunk dönteni az elkészült várak helyezésében. Ezen a napon is maradéktalanul jól érezte magát mindenki. Szerencsésen hazaértünk, elfogyasztottuk a jól megérdemelt, fenséges madártejet.

              Az utolsó nap délelőttjén a Széchy Emlékházban láttak vendégül bennünket a Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár kézművesei. A foglalkozáson kipróbálhattuk a szövés, fonás, mézeskalácskészítés és –díszítés fortélyait, megismerkedhettünk a kiállított tárgyak történetével. Ebéd után limonádét és amerikai palacsintát készítettünk, melyben nagy segítséget nyújtott Margó néni a csapatoknak. Elérkezett a csoportok történeteinek előadása, melyeken nagyon jól szórakoztunk. Résztvevői lehettünk Panna és János egybekelésének. A buli egy hatalmas lakodalmas mulatozással ért véget. Így a heti mozgalmas programunk is lezáródott, amiről sok felejthetetlen emléket őrzünk meg magunkban. Nagy elismerés, köszönet illeti Illikné Margó nénit a fáradhatatlan előkészítő, beszerző, lebonyolító munkájáért. Köszönjük!

Üdvözlettel Kissné Lukucz Katalin tanító néni