Tehetségeink a színpadon

201 évvel ezelőtt, 1823. január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Hazánkban 1989. január 22. óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. A Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár a „Barangolás a Magyar Kultúra Kincsestárában” elnevezésű programsorozatával emlékezett meg e jeles eseményről, melynek egyik állomása volt a „Kultúránk színes kis kincsei” elnevezésű „Tehetségeink a színpadon” című rendezvény.

2024. január 24-én a Dobozi Általános Iskola tanulói színes előadásukkal tették emlékezetessé ezt a napot. Az iskola diákjai, pedagógusai és a vendégek együtt énekelték el a Himnuszt, mely egyik felemelő pillanata volt a rendezvénynek. Ezt követően az iskola diákjai csillogtatták meg ügyességüket.

Szemelgetés a műsorszámok közül: 

A 2023-as év Petőfi emlékév volt, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A tavalyi szavalóverseny éppen ezért a Petőfi 200 címet kapta. Petőfi verseit a helyezettek és a különdíjasok tolmácsolták Bodóczki Ketrin, Kozák Rebeka, Kölüs Zorka, Nagy István Kende, Palotás Tímea, Szűcs Gergő személyében, Kárnyácki Lili pedig műsorvezetőként közreműködött.

Szeptember 30-án a népmese napjára emlékeztek iskolánk tanulói a 3.a osztályosok mese előadásával, amit a tehetségek napján a színpadon is előadtak.

A Kicsinyek kórusa erre az alkalomra állt össze az elsős, harmadikos és negyedikes tanulókból.  Előadásukban Radnóti Miklós és Weöres Sándor megzenésített verseit hallhatták az érdeklődők.

Évek óta hagyomány iskolánkban az alsós mesemondó verseny, amely január 23-án került megrendezésre, a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Az idén csak egy korcsoportban mérték össze tudásukat a tanulók. Ebben a tanévben Takács Gergő és Bankó Zejnep bizonyult a legügyesebb mesemondónak, az ő előadásukat hallgathatták meg az érdeklődők.

A Bartók Béla Zeneiskola immár 4. éve működik iskolánkban, két csoportban, délutáni foglalkozás keretében. A 3.a-4.b osztály műsorában az Aprók Mezőföldről koreográfiában gyönyörködhetett a nagyérdemű közönség.

A hangszeres produkciókban többen is jeleskedtek iskolánk tanulói közül. Citeramuzsikát hallhattunk Gergely Nikolett és Dalmadi Ferenc tanulótól, majd Bankó Zejnep furulyajátékát csodálhatta meg a közönség.

Dráma szakkör indult iskolánkban a tanév elején. A szakkör tagjainak segítségével egy vízi birodalomban találta magát a publikum, ahol megismerhették Káló, a cigánylegény történetét!

A felkészítő pedagógusok kitartó munkájának, a szülők támogatásának köszönhetően a műsor végén szinte kicsinek bizonyult a nagyszínpad a sok ifjú reménységnek. Zsigmond Károly iskolaigazgató elismerő szavak kíséretében emléklapokat adott át mindazoknak, akik szorgalmukkal és kitartó munkájukkal igencsak kiérdemelték azokat. Megköszönte a felkészítő-szervező pedagógusok (Debreceni Hajnalka, Futakiné Debreczeni Ilona, Illik Józsefné, Kádár Ádámné, Kiss Rózsa, Komlósi György, Németh Antal, Szarvasné Seres Melinda és Tóthné Székely Ildikó) munkáját. Kifejezte reményét, hogy jövőre is sokan kedvet kapnak, hogy megmutassák tehetségüket.