Túzok Tusa 2017

Túzok Tusa 2017. természetvédelmi vetélkedő

 

A Körös- Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látógatóközpont és Állatpark bemutatóhelye idén, a Körös- Maros Nemzeti Park megalakulásának 20. évfordulóján is meghirdette a már hagyománnyá vált, Túzok Tusa elnevezésű természetvédelmi vetélkedőjét az általános iskolák felső tagozatos tanulói számára.

Az írásbeli fordulóban 10 település, 23 csapata versengett a döntőbe jutásért. A feladatok között szerepelt többek között, hogy a versenyzők kiderítsék különféle szakmai idegen szavak jelentését, a természetben zajló egyes események időpontjait, a nemzeti park címermadarára leselkedő veszélyeket, illetve azt, hogy településük környezetében vannak-e vagy voltak-e valaha vadalmafák. A legtanulságosabb feladat egy természetbarát személlyel (természetvédővel, erdésszel, vadásszal, tanárral, ismerőssel ) készített természetvédelmi témájú interjú volt.

Valamint minden csapatnak egy ötletes csapatnevet kellett kitalálnia.

A szakmai zsűri - a nagy létszámú érdeklődésre és a sok precíz munkára való tekintettel - úgy döntött, hogy 12 csapatot juttat tovább a terepi döntőre.

A szerencsés csapatok Szarvason az Anna-ligetben mérhetik majd össze a tudásukat, ahol szükség lesz a csapattagok ügyességére, összedolgozására és jó megfigyelő készségére is.

A 23 versengő csapatból (Szarvas, Békéscsaba, Sarkad, Gyomaendrőd, Dévaványa, Szabadkígyós,Szeghalom, Vésztő iskolái) a 12 döntős csapat közé jutottak 1., 2., 3. és 7. helyezettként a Dobozi Általános Iskola csapatai is!

1. helyezett a Kis Természetbúvárok a KINCSES  DOBOZÉRT csapat ( Erdős Angelika 8.a, Rézműves Boglárka 8.a, Orodán István 8.a, Szatmári Patrik 8.b) felkészítő-Bálint Beáta

 

2. helyezett A Vadvirágszálak csapat ( Péter Mónika 8.b, Lakatos Klaudia 8.b, Szabó Balázs 8.a) felkészítő - Balog  Mária

 

3. helyezett a Vadókák csapat ( Pribojszki Péter 7.a, Péter Károly 7.a, Szűcs Károly 7.a) felkészítő - Bálint Beáta

 

7. helyezett a Szemfüles természetlesők csapata ( Furák Szilvia 7.a, Jakab Enikő 7.a, Tóth Éva 7.a) felkészítő - Balog Mária

Gratulálunk a döntőbe került csapatoknak!

Bálint Beáta