TÚZOK TUSA 2016

TÚZOK TUSA 2016

 A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága idén is meghirdette a Túzok Tusa elnevezésű természetvédelmi vetélkedőt az általános iskolák 6-8. osztályos tanulói számára.

„A verseny két levelezős fordulóból állt.  A csapatnak ötletes név választása után,  igazi természetbúvárokká, oknyomozókká kellett válniuk.

A településükről kellett látványos térképet készíteni, felkutatni, hol élnek denevérek és mi veszélyeztetheti őket, a településük és környezetük érdekességeit, jellegzetességeit kellett fotókkal, leírásokkal bemutatni, a Körös-Maros Nemzeti Parkról szóló természetfilmet megnézni és a filmhez kapcsolódó totót kitölteni, könyvtárban kutakodni: Magyarországon előforduló halak népies nevét gyűjteni valamint az év madaráról, a harisról idézeteket gyűjteni. 17 csapat versengett, az első 6 csapat (két békéscsabai, egy kunhegyesi, egy kisújszállási és két dobozi csapat)  jutott be a döntőbe, Szarvasra.

Március 21-én, Szarvason, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának a szomszédságában található Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban, az Anna-Ligetben volt a döntő.

Gyakorlati feladatokat is meg kellett oldani: megadott túraútvonalon gyógynövény-felismerés időre és a Dél-Alföld állatvilágával kapcsolatos feladatsor.” – mesélte Bálint Beáta, a Dobozi Általános Iskola pedagógusa, a nyolcadikos csapat felkészítője.

Balog Mária, a Dobozi Általános Iskola biológia-magyar szakos tanára, a hetedikes csapat felkészítője hozzátette: ”A 8.a osztályosok csapata - Molnár Nóra, Molnár Petra, Klapka Mihály, Szűcs Attila - a II. helyet szerezték meg; a 7.b osztályosok csapata - Lakatos Klaudia, Péter Mónika, Szatmári Patrik - a IV. helyen végeztek. Az állatparkban lebonyolított, napsütés övezte, érdekes feladatokkal tűzdelt versenyen a gyerekek nagyon lelkesen, jókedvűen dolgoztak céljuk eléréséért.”