TÁBORRÓL TÁBORRA

„A nyári szünetben, négy héten keresztül iskolánk 16 pedagógusa az Erzsébet tábor keretében programokat és felügyeletet biztosított a gyermekek számára. Pályázat útján közel 3,5 millió Ft-ot nyert intézményünk a táborok megszervezésére. Sok szülő élt a lehetőséggel, befizette az 500 Ft-os részvételi díjat gyermeke számára. Sajnos arra is volt számos példa, hogy a kedvező feltételek ellenére a tanuló nem jelent meg az iskolában. Ez elsősorban a szülő felelőssége! Fel sem fogják, hogy egy pályázat kötelezettségekkel jár, nem kedv kérdése, hogy megjelennek, vagy nem. Komoly szervezői munkának köszönhető, hogy gyermeke 500 Ft ellenében egy hétig teljes ellátásban részesüljön, kirándulásokon, különböző tartalmas programokon vegyen részt. Ezt a lehetőséget eldobni, a pedagógus munkáját semmibe venni nagyfokú felelőtlenség!  A szülő felelőtlensége!” – mondta tanévnyitó beszédében Zsigmond Károly, a Dobozi Általános Iskola intézményvezetője.

Rendkívül változatos, sokszínű és tartalmas volt a nyár azon tanulók számára, akik mind a négy táborban részt vettek. Az alábbi témákban vártuk az érdeklődő gyerekeket:

Dr. Oláh Andor nyomán gyógynövények a természetben: Interaktív felületen, illetve játékok során a tanulók megismerkedtek Dr. Oláh Andor munkásságával és a legfontosabb gyógynövényekkel. Ellátogattunk egy helyi méhészhez mézpergetésre, majd kipréseltük a gyógynövényeket és a szedett csalán felhasználásával pogácsát sütöttünk, amelyet leöblítettünk egy fincsi teával. Látogatást tettünk a Szarvasi Arborétumba a természet megfigyelése és a gyógynövények beazonosítása céljából, illatzsákot készítettünk levendulával töltve. Gasztro-délelőttöt rendeztünk, a reformkonyha iránymutatásai alapján gyümölcssalátát készítettünk. A gyógyteák készítése mellett a körömvirág gyógyhatásait elemeztük, majd körömvirág krémet készítettünk. Egy hozzánk ellátogató szakember segítségével a házi túró és sajtkészítés folyamatának bemutatását is megtekintettük. Természetesen meg is kóstoltuk az elkészített termékeket.

A Sportolj velünk! cím sokat sejtet: az iskolánkban működő tömegsport, úszás, szivacskézilabda, labdarúgó tevékenységekre alapoztuk a programot. Interaktív közösségépítő játékok, akadály- és váltóversenyek, illetve a közeli Sámson várához, Szanazugba szervezett kerékpártúra színesítette a programot. Az úton figyelemmel kísértük az odavezető turistajeleket, információs táblákat. Szivacskézilabda mérkőzésen mérték össze erejüket a táborozók, majd a békéscsabai strandon élvezték az úszást, röplabdázást, csúszdázást.            Gyomaendrődön megnéztük a helyi tájházat, ahol az idegenvezető nagyon érdekes, tartalmas és a gyerekek figyelmét lekötő tájékoztatást tartott a helyi népszokásokról, hagyományokról. A gyomai strandon is gyorsan telt az idő.           Az utolsó napon a labdajátékoké volt a főszerep a gyermekek kívánsága szerint. Mindenki kipróbálhatta a szivacskézilabdában és a labdarúgásban magát.

 

Az ÖKO tábor számtalan lehetőséget rejtett magában, igyekeztünk maximálisan kihasználni ezeket. Kezdésként megbeszéltük, mit jelent az ökológia szó, és miért fontos, hogy ökotudatosan éljünk. A táborozók részvételével levendulákat ültettünk, melyek reményeik szerint illatukkal emlékeztetnek majd minket az együtt töltött hétre. Ellátogattunk a Szarvasi Arborétumba, amely – a benne található Mini Magyarországgal – számtalan érdekességet tartogatott. Nyáron szinte kötelező a strand, mi Nagyszénást választottuk.  A fürdőzést követő napon a szennyvíztisztító telepen megismerkedtünk a tisztítás folyamatával, az erre alkalmas berendezésekkel. Megvizsgáltuk az iskola számára vásárolt szelektív hulladékgyűjtő edényeket és komposztáló ládát. Az öko totót könnyedén töltötték ki a gyerekek, bizonyítva, hogy játékosan milyen könnyen lehet tanulni. És ha már játék: tollaslabda, foci, vízipisztolycsata is szerepelt a repertoárban, sőt még pecáztunk is – öko módra. Köszönjük az ALFÖLD VÍZ ajándékát! Az utolsó napon a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület foglalkozásain vettünk részt. Az újrahasznosítás, a komposztálás, környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés volt a téma. Köszönjük a foglalkozásokat!!

 

A jelentkezések alapján a legnépszerűbbnek a kézművestábor tűnt, több  mint 50 gyermek vett részt a héten. Igazán gazdag programban lehetett részük a „piros pólósoknak”, természetesen főbb tevékenységünk a kézműveskedés volt. Készítettünk termésképet, gyöngyfűzés során karkötőt, bábokat és színes kavicsokat festettünk. Megismerkedtünk kézműves egyesületek munkájával és szolgáltatásaival. Ennek keretében ellátogattunk a gyomai sütőházba, ahol a gyerekek nagy örömére saját formázású, kemencében sült kalácsot csemegézhettünk. Valamint a békéscsabai Bábika egyesület foglalkozását élvezhettük a Gabona múzeum és a Csaba park meglátogatásával karöltve. Nyári tábor lévén, nem maradhatott ki a strandolás sem, az endrődi ligetfürdőt vettük birtokunkba egy fél napra. A hét során folyamatosan, az időnk függvényében készült a graffiti az iskola kerítésére. A festést mindenki kipróbálhatta, az ügyesebb kezű gyerek több alkotást is készítettek. A falfestés lélekemelően vidámra sikerült, sokáig szépítve ezzel az udvarunkat, és mosolyt csalva emlékeztethet bennünket a nyári táborokra.

Zsigmond Károly intézményvezető szerint, akik részt vettek a táborokban, csak jó véleményt fogalmaztak meg! „Ezúton köszönöm meg a résztvevő pedagógusok munkáját, külön köszönöm Illik Józsefné munkáját, aki koordinálta a pályázatot és a táborokat.”

www.dobozialtalanosiskola.hu