Szivárvány-híd - Óvoda-iskola átmenetet segítő program

„A jó iskola - az óvoda folytatásaként - játszva tanítja a gyermekeket, cselekvésre, tapasztalatokra építi a tanulását, figyelembe veszi életkori sajátosságait, érdeklődését.” - írta Pála Károly.

Már hosszú évek óta a mi iskolánk is nagy gondot fordít az óvodából érkező kisgyerekek könnyebb beilleszkedésére. Ennek érdekében közös óvoda-iskola átmenetet segítő projekthetet szervezünk, melynek célja a könnyebb iskolai beszokás, a törés nélküli átmenet biztosítása.

Az óvó nénikkel közösen mindent próbálunk megtenni azért, hogy az óvoda és iskola közötti átmenetet minél zökkenőmentesebbé tegyük kisiskolásaink számára.

Az átmenetet segítő programunk célja:

- a zökkenőmentes iskolakezdés, a kudarcok megelőzése

- a képességek feltérképezése

- az iskola életének, épületének, az ottdolgozó felnőttek munkájának megismertetése a gyerekekkel

- a tanulók szükségleteire figyelő szokásrend kialakítása

- a biztonságot nyújtó személyhez való kötődés kialakulásának elősegítése

- a beilleszkedés segítése

- differenciálás - segítségnyújtás a lemaradások kiegyenlítéséhez

- tehetséges gyerekek felismerése

Az idei tanévben is minden nap meglátogatott bennünket egy-egy óvó néni és segítségükkel közös beszélgetésbe vontuk be a gyerekeket, sok játékkal, rajzolással motiválva őket. Az első heti programunkat úgy állítottuk össze, hogy minden nap más-más tevékenységre helyeztük a hangsúlyt.

Csütörtökön, az első napon az éneké, a táncé és az ismerkedésé volt a főszerep: az óvó nénik segítségével eljátszottuk az ismert ovis játékokat, dalokat, mesét hallgattunk, ismerkedtünk. Pénteken délelőtt az őszről beszélgettünk és gyönyörű szőlőfürtöket festettünk, majd délután csoportmunkában a tenyerünk lenyomatából süniket készítettünk. Hétfőn a mesék birodalmában kalandoztunk, elbáboztuk „ A három kismalac és a farkas” című mesét, kedden  pedig a számok országába utaztunk. Szerdán délelőtt a művészetekkel foglalkoztunk, festettünk, rajzoltunk, énekeltünk, süteményt készítettünk, délután pedig a szülőket vártuk nagy szeretettel egy közös játékos foglalkozásra. Nagy örömünkre szolgált, hogy sok szülő szabaddá tudta tenni magát erre az órácskára.
Minden délután közös játékkal, diafilmvetítéssel vagy a ligetben töltött vidám játékkal zártuk a napot.
Hamar eltelt a hét! Öröm volt látni a kicsik felcsillanó tekintetét, amikor megpillantották az óvó nénijüket, nagyon jó volt közösen dolgozni velük. Köszönjük, hogy megtiszteltek bennünket a látogatásukkal, ezzel is mélyítve az óvoda iskola kapcsolatát. Decemberben folytatás következik!!!!

                                                                                                                 Margó néni és Marietta néni