Roma kultúrtörténeti vetélkedő

A Geopress Magazin és Szaklap Kiadó Zrt. a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. megrendelése alapján Roma kultúrtörténeti vetélkedőt szervezett a köznevelésben tanuló diákok számára. A vetélkedő online formában zajlott. 

Roma kultúrtörténeti vetélkedő célja az volt, hogy a jelentkező csapatok jobban megismerjék a romák magyarországi történelmét, hagyományait, művészeti alkotásait, és egyéb területeken elért kimagasló teljesítményét.  A versenyre 84 csapat jelentkezett, köztük a Dobozi Általános Iskola Tettre kész csapata: Dalmadi Rebeka, Faragó Natália, Kovács Petra és Köteles Edina Melitta 8. a osztályos tanulók. A csapat segítője Futakiné Debreczeni Ilona tanárnő volt.

Az első fordulóban a magyarországi romák eredetét, történelmét, zenei kultúráját, irodalmi értékeit és gasztronómiáját ismerték meg a csapatok videók segítségével, melyekben számos érdekességet, kulturális emléket fedeztek fel. Ezek alapján kellett válaszolni a kvízkérdésekre.

A második fordulóban Híres romák a nagyvilágban címmel Facebook oldalt kellett létrehozni, 15 posztot készíteni fotóval vagy videóval, szöveggel, mely felöleli a kiválasztott témához kapcsolódó kulturális értékeket: hagyományok, zene, gasztronómia, irodalom, festészet, vagy bemutatja a híres embereket: roma hősöket, színészeket, sportolókat, énekeseket, kutatókat.

A harmadik fordulóban Tik Tok videó készítését kapták feladatul a csapatok. Megadott szavak felhasználásával szabadon választott stílusban kellett dalt írni, mely a cigány-magyar együttélés előnyeiről, lehetőségeiről szól. Mező Nataniel, iskolánk egykori diákja örömmel segített ebben a feladatban, Egyenlőség címmel írt dalt, melyhez a videóklipet iskolánk intézményvezetője: Zsigmond Károly készítette el. A klip megtalálható iskolánk Facebook oldalán. A segítséget hálásan köszönjük!

A háromfordulós verseny sok-sok tanulsággal szolgált, sok információt adott. A Tettre kész csapat végül – a már említett 84 csapat közül – a 9. helyen végzett. Gratulálunk a teljesítményükhöz!