Parlamentben voltunk

További képek a galériában...

Az IPR keretében - mely programnak egyik feladata a hátrányos helyzetű gyerekek támogatása - Budapestre tettünk tanulmányi kirándulást 2014. november 14-én. Ellátogattunk a Parlamentbe, ahol az 50 perces bemutatás alatt a koronaőrök váltását is megnézhettük.  A Steindl Imre által tervezett ország házát belülről látva, még a legrakoncátlanabb kis arcok is komolyságot és tiszteletet öltöttek.
Steindl Imre megvalósult terve a historizáló eklektika jegyében született, barokk alaprajzú, barokk tömeghatású épület.
Az Országház építésének feltétele volt, hogy kizárólag hazai építőanyagokat használjanak fel. Kivétel a főlépcső mellett található nyolc, egyenként hat méter magas márványmonolit, amelyet Svédországból hozattak (összesen 12 ilyen oszlop készült, a másik négy a londoni Parlamentben található). Az építkezés 1885-től 1904-ig tartott, sajnos a tervező az épület teljes befejezését már nem érhette meg. Maga az épület 268 m hosszú, 123 m széles és 96 m magas. A magyar állam ezeréves fennállásának alkalmából, annak millenniumi esztendejében, 1896június 8-án tartotta az új, még épülő parlamenti épületben az Országgyűlés első ülését. Tisztelet az építőknek és építtetőknek, ezt az épületet magyar emberként látni és ismerni kell.

Kirándulásunk másik célpontja a Tropicarium volt.

A Tropicarium - a "cápás állatkert", a világ minden tájáról érkező állatok hadával várja látogatóit az év minden napján. Az állatkert lakói között egyaránt megtalálhatók a lusta aligátorok, egzotikus hüllők, kétéltűek, apró majmocskák, szabadon repkedő madarak, és több ezer színes halfaj képviselője, no meg a tengerek „nehézfiúinak” számító cápák is. A rája simogató medencében minden látogató megsimogathatja és a gondozók segítségével akár meg is etetheti a tengerek eme fenséges élőlényeit.

A cápaakvárium alatt húzódó 12 méteres látványfolyosónak köszönhetően látogatóink karnyújtásnyira csodálhatják meg a tigris-, és barna cápákat. Az esőerdő részen, az aligátorok felett negyedóránként elered a trópusi eső.

No azért nem áztunk el, csak a krokik kaptak a vízből…
Utazásunk célja a tapasztalatszerzés és élménygyűjtés volt, azt hiszem elértük.