Pályaorientációs nap

Október 15-én, az 2022/23-as tanév első szombati tanítási napján került iskolánkban megrendezésre a pályaorientációs nap. Az előző évekhez hasonlóan e nap keretében igyekeztek pedagógusaink minél szélesebb körben megismertetni a diákokkal különböző szakmákat, foglalkozásokat. Az iskolák feladata ugyanis egyrészt a továbbtanulásra való felkészítés, másrészt pedig az életpálya tudatos felépítése, melyet célszerű már minél fiatalabb korban megvalósítani. E szerepét valósította meg iskolánk a pályaorientációs nap keretében, ahol a tanulóink több különböző, mégis összekapcsolódó szakmával ismerkedhettek meg testközelből.

A nap folyamán több felvonásban látogattak ki a diákok Maksárba, ahol meghallgathattak mezőgazdasági, vadászati és méhészeti előadásokat egyaránt, illetve megismerkedhettek az e szakmákhoz nélkülözhetetlen felszerelésekkel, eszközökkel. Előadóink (ifj. Szatmári Ferenc és Káli Attila) kitértek e foglalkozások fontosságára, lehetőségeire, illetve érdekes információkkal igyekeztek nem csak a tanulók, hanem a pedagógusok tudását is gyarapítani. Emellett a diákoknak volt lehetőségük körbejárni a tanya területét, megnézhették az állatokat, az itt álló mezőgazdasági gépeket, majd a fennmaradt időben mézet, illetve mézből készült süteményeket kóstolhattak.

A felső tagozatosok emellett betekintést nyerhettek a Dobozi Postahivatal munkásságába, ahol megfigyelhették a posta életét, az itt zajló feladatokat és ezek ellátásának folyamatát egyaránt. Illetve a pályaválasztás segítése érdekében a Mezőberényi Petőfi Sándor Gimnázium előadói igyekeztek a felsős tanulóknak egy pályaválasztási roadshow keretében bemutatni az iskolájukat, és az általuk nyújtotta továbbtanulási lehetőségeket.

A nap végére mindenki számos új információval, érdekességgel és lehetőséggel gyarapodva térhetett haza, mely fontos szerepet kaphat az életük alakulásában.

Szatmári Fanni