ORSZÁGOS RAJZPÁLYÁZATON

ORSZÁGOS RAJZPÁLYÁZATON

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az „Év emlőse” címmel rajzpályázatot hirdetett általános és középiskolás diákok részére, melynek témáját 2016-ban a hazai denevérfajok ihlették. A program minden évben más és más őshonos állatra hívja fel a figyelmet, elősegítve azok megismerését és hatékony védelmét.

Általános iskola felső tagozatos diákjai számára denevérodú felületének dekorálása volt a feladat.

Az épületlakó denevérállományok védelmében a fákra vagy házfalra mesterséges denevérodúkat szerelnek, melyeket - az állatoknak megfelelő belső hőmérséklet biztosítása érdekében - sötét, általában fekete színűre festenek. A tanulók feladata olyan dekoráció készítése volt, amely megjelenésében utal az odú lakóira, tetszetős kivitelezésével pedig feldobja az egyhangú sötét felületet.  A Dobozi Általános Iskola 8.b osztályos tanulója,  Péter Mónika kiválóan oldotta meg a feladatot, a felső tagozatosok között a 2. helyen végzett, felkészítője Balogh Lászlóné tanárnő volt.

Denevér a kínai kultúrkörben címmel írtak ki pályázatot a középiskolások számára, ugyanis ellentétben Európával, Kínában pozitív képzetek kapcsolódnak a denevérekhez. A denevér a jószerencse és a boldogság szimbóluma. Ennek oka abban keresendő, hogy a denevért jelentő szó (fu) hangtanilag tökéletesen megegyezik a szerencsét jelentő szóval (fu). Molnár Petra, iskolánk volt tanulója ugyancsak Balogh Lászlóné tanárnő felkészítésével vett részt a pályázaton, figyelemre méltó munkájával – melynek címe: A boldogság bőregere, avagy FUvallat a holdfényben - a középiskolások kategóriájában az első helyen végzett.

„Tekintve, hogy 350 pályamű közül választották ki Mónika és Petra munkáját, különösen büszke vagyok rájuk. Nagyon tehetségesnek tartom őket, esetükben ehhez szorgalom és kitartás is társul, ami elengedhetetlen.” – mondta Balogh Lászlóné.

Mindkét tanulónak és felkészítőjüknek gratulálunk, további eredményes munkát kívánunk!

Az ,,Év emlőse” rajzpályázat a két díjazott szemszögéből

„November 21-én lezárult az év emlőse országos rajzpályázat, amelynek apropóját a hazai denevérfajok védelme adta. 11 iskolából és 3 egyéni pályázótól összesen 350 rajz érkezett be. Meglepett a hír, miszerint a felső tagozatos diákok közül Péter Mónika 8.b osztályos tanuló lett a második helyezett. A felső tagozatos diákoknak a denevérodú felületének dekorálása volt a feladata, amit Mónika nagyon szépen kivitelezett. A középiskolás kategóriában én lettem az első helyezett. Nekünk a kínai kultúrkörben kellett megjeleníteni a denevért. Ezúton is szeretném megköszönni a felkészítést Balogh Lászlóné tanárnőnek, aki annak ellenére sem engedte el a kezemet, hogy már elhagytam a Dobozi Általános Iskola padjait.” – írta Molnár Petra.

 

„A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság rajzpályázatot hirdetett „Az év emlőse”(a denevér) címmel, ahol én a denevérodú felületének dekorálását kaptam témaként feladatomnak. Felkészítőm Balogh Lászlóné Lívia tanárnő volt, akitől rengeteg segítséget és biztatást kaptam, hogy hogyan is kezdjek neki. Pályázatomhoz meleg színeket használtam, hogy a denevérodú ne az átlagos, egyhangú, sötét denevér”lyukat” ábrázolja, hanem a melegséget és a szeretetet sugárzó színes otthont, ahol remélem, sok denevércsalád lel menedéket. 350 beérkezett rajz közül országos 2. helyezést értem el, aminek nagyon örülök. Sajnos a díjátadóra nem tudtunk eljutni, ami Salgótarjánban volt, így a nyereményt postai úton kaptam meg. Itt szeretném megemlíteni Molnár Petra nevét, iskolánk volt tanulóját, aki szintén ezen a pályázaton a középiskolások kategóriában 1. helyezést ért el. Petra már elballagott, de a tanárnővel megmaradt a kapcsolata, mintha még az iskola diákja lenne. Öröm volt látni, amikor tanárnő büszke tekintettel megdicsért minket, hogy ilyen szép eredményeket értünk el Petrával együtt. Remélem, hogy Lívia tanárnővel még sok közös munka és pályázat vár ránk.” – írta Péter Mónika.