ORSZÁGOS ELISMERÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM JEGYÉBEN

Több szem többet lát! – tartja a mondás. Ez hatványozottan igaz egy olyan tantestületben, ahol figyelnek egymásra a pedagógusok és a diákok. Debreceni Hajnalka tanító néni ugyanis egy pályázati felhívásra figyelt fel, melyet az Ozone Tv hirdetett meg. Gyorsan megosztotta az információt, így történt, hogy Balogh Lászlóné Lívia tanár néni – aki kiválóan ismeri iskolánk környezettudatossággal, a fenntarthatóságra neveléssel, a környezeti-, és egészségneveléssel kapcsolatos programjait, hiszen ő készítette el az ökoiskola cím elnyeréséhez szükséges pályázatot - nevezte a Dobozi Általános Iskola Ökotáborát és szakkörét az Ozone Zöld díjra.

Az Ozone Tv 2017-ben is díjazta azokat az iskolákat, melyeknek fontos bolygónk jövője, melyek a mindennapjaik során tesznek is azért, hogy a Föld a minket követő generáció számára is élhető hely legyen. Olyan vállalatok, magánszemélyek civil szervezetek és általános iskolák, óvodák, szakkörök jelentkezhettek, akik konkrét környezettudatos innovációt valósítottak vagy valósítanak meg. Tekintettel arra, hogy a Dobozi Általános Iskola a hétköznapok során is törekszik arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után, kiemelt fontossággal kezeli a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést, Lívia tanár néni benyújtotta a pályamunkát.

A pályázatok elbírálását követően megtudtuk, hogy nyolcadik alkalommal adták át az Ozone Televízió, Magyarország egyetlen zöld tematikus tévécsatornája által 2010-ben alapított Zöld díjat, melyre még soha ennyi pályázat nem érkezett.

Dr. Béres András, a Hermann Ottó Intézet szakmai ügyvezető-helyettese, a zsűri elnöke, a díj jelentőségét méltatva rámutatott, hogy az Ozone Zöld díj egyik küldetése a fenntarthatóság fontosságára való figyelemfelhívás. Hogy ennek az elmúlt nyolc évben sikerült elvetni a magjait, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az idei díjátadóra rekordszámú, összesen 68 jobbnál-jobb pályamű érkezett. A környezettudatos gondolkodás kialakításának az óvodák és az iskolák a legfontosabb alappillérei, hiszen minden az óvodákban és iskolákban dőlhet el.

A Dobozi Általános Iskola intézményvezetője, Zsigmond Károly is felismerte ennek jelentőségét, ezért is kezdeményezte iskolánk ökoiskolává nyilvánítását. E rangos címet egy éve, 2017 januárjában nyertük el. Azóta szervezett keretek között, s ha lehet, még tudatosabban folytatjuk az évtizedek óta működő, szerteágazó környezetvédő munkát, megragadva minden lehetőséget az ökotudatos magatartás közvetítésére. Az iskolánkban folyó munka meggyőzte a zsűrit is. A benyújtott pályázat alapján az Ozone tv csapata levélben biztatta iskolánk csapatát: „A zsűri minden évben kioszt egy különdíjat azon pályázónak, aki tevékenységével bizonyítja, hogy kiemelt fontossággal kezeli a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést, akinél a kreativitás és a környezettudatosság ötvözéséből hasznos, példaértékű megoldás születik. A zsűri értékelései alapján a Dobozi Általános Iskola kiemelkedő munkát végzett annak érdekében, hogy a jövő generációi is fontosnak tartsák környezetünk megóvását. Folytassák ezt a csodálatos tevékenységet!”

Hálásan köszönjük az Ozone Tv által odaítélt „Ozone Zöld díj 2017” különdíját!