Nyílt napok a Dobozi Általános Iskolában

2013. január 30-31-én iskolánkban újra lehetőség nyílt a leendő első osztályos tanulók szüleinek betekintést nyerni az iskolai élet örömeibe, legfőképpen az elsősök és a negyedikesek óráiba.

Ezeken a nyílt napokon az első osztályos tanító nénik- Kádár Ádámné Anita és Kissné Lukucz Katalin – megmutatták, hogy a Dobozi Általános Iskolában mennyire hatékonyan és élvezettel lehet az országos követelményrendszernek megfelelni és emellett igazi tanító-tanuló viszonyt kialakítani. Erre nagyszerű példa volt a Kádár Ádámné osztályában-1.a osztály-, hogy az olyannyira kedvelt interaktív tábla a gyermekekben felkeltette a játékos ösztönöket, és a legkevésbé érdeklődő gyermekben is felcsillant a fény a tanulás iránti vágyra, s ezáltal tudatán kívül is a tanulásé lett a főszerep. Hiszen ez a célunk! A gyermek saját „otthonában”, saját, eddig jól megszokott társai között, a legjobb technikával és nem utolsó sorban a legtehetségesebb tanítókkal és együttműködő szülőkkel a legtöbbet kihozni a pici gyermekekből, amik ott lapulnak az elméjükben és a felszínre kívánkoznak. Iskolánk ezekre a célokra a legmegfelelőbb. Mi a nyílt tanítási órákkal erre hívjuk fel a figyelmet.  

Szerintem a bemutatott órák során minden jelenlévő szülő, tanító, iskolánk igazgatója, Zsigmond Károly és igazgatóhelyettese, Nagy Istvánné Julika örömmel figyelte a gyerekek sokoldalúságát, kreativitását, fegyelmezettségét. Néha azért a beszéd is fontos szerepet kapott: Kissné Lukucz Katalin osztálya – 1.b osztály- például a csoportmunka rejtelmeibe invitálta a nézőt, hiszen ott közös erővel, megbeszéléssel, aktivitással lehetett elérni a megoldást, melyre pontokat is kaptak. A csapatszellem ezáltal szintén megvalósult.

A két negyedik osztályban inkább a tanító nénikre kellett koncentrálniuk a szülőknek: ők lesznek a gyermekeik oktatói! Nagyszerű óráikkal, felülmúlhatatlan tudásukkal és elszántságukkal, kreativitásukkal a legmesszebbre menőbb módon bíztatták az osztályukat a tudás megszerzésére: Váradi Edit óráján a laptopok segítségével a gyerekek örömmel dolgoztak, Illik Józsefné Margó óráján pedig az interaktív tábla sokoldalú használata keltette fel az érdeklődést.

Ha én leendő elsős szülő lennék, minden olyan lehetőséget megragadnék, ami a gyermekem javát szolgálja… Sajnálatos módon a 2. nyílt napunkon egyetlen szülő sem jelent meg. Ez vajon mire enged következtetni? Talán olyan jók voltak az első napon bemutatott órák- ami egyébként így is volt! -, talán - ami szintén igaz!- a legjobb, legtehetségesebb tanítóinkról már tudják a szülők, hogy milyen pompásan tanítanak? Mi csak pozitívan állunk ezekhez a kérdésekhez, és hisszük, hogy jövőre, amikor szintén bemutatkoznak a kollegák és a gyerekek, az érdeklődés nagyobb lesz, és szánnak arra időt, kérnek egy nap szabadságot arra, hogy megtalálják a gyermekeknek a legmegfelelőbb iskolát és tanító nénit.

Mint jelenlegi első osztályos szülő és pedagógus állítom, hogy az a gyermek, aki 6 évig Dobozon élt és remélem, továbbra is szeretne, annak a legideálisabb intézmények a Dobozi Bölcsőde, a Dobozi Mesekert Óvoda és a Dobozi Általános Iskola.

Vágnerné Lipták Zsuzsanna

További képeket a nyílt napról idekattintva tekinthet meg.