November, az egészség hónapja

„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az egészséget így definiálta.
Életünk során sokat kell foglalkoznunk az egészségünkkel, és ezt észben tartva rendezzük meg évről évre az egészségügyi vetélkedőnket. Ebben az évben az egészségmegőrző délután szervezését a 6. osztályos tanulók és osztályfőnökeik látták el. (Balogh Lászlóné Lívia tanárnő és Debreceni Hajnalka tanárnő)
A WHO definíciója szerint igyekeztünk az egészség minden válfajának épségét megőrizni. A verseny során mozgásos feladatok éppúgy szerephez jutottak, mint a gondolkodást igénylő feladványok. Első körben egy zenés gimnasztikát mutattak be a csapatok, amit előzetes feladatként kaptak. A következőkben a szaglásukat megmozgatva válogathattak és felismerhettek fűszernövényeket, zöldséges ételeket kereshettek a szókirakóval, illetve keresztrejtvénybe rejtett egészséges étkeket is felfedezhettek. Az elméleti egészségmegőrzés közben megmozgatták tagjaikat egy akadálypályán, ahol zöld árukat „vásároltak”, majd a „Most mutasd meg!” nevű játékkal az Activy- ben való jártasságukat is megmutathatták, a szólások elmutogatása közben. A zsűri tagjai eközben szorgosan jegyzeteltek és kreatívan pontoztak. A lebonyolítás gördülékenységéről a segítő „műsorvezetők” gondoskodtak, akik rendre tájékoztattak bennünket a következő „műsorszámot” illetően. Örömmel láttuk, hogy a gyerekek jól érezték magukat, miközben hatékonyan cselekedtünk az egészségünk megőrzéséért, felhívtuk a figyelmet a fontosságára, ezzel pedig tettünk a testi, lelki, szociális egészség megőrzéséért.