Mesét kérek, követelek!

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

Meggyőződésem, hogy a mese a legjobb érzelmi intelligenciafejlesztő módszer és a minőségi idő egyik legértékesebb módja. A mese feszültségoldás is egyben, fontos ősi tartalmakat hordoznak, amelyekkel könnyen azonosulhatnak, kitágítják számukra a valóságot. Ezért sem volt kérdés, hogy a 3.a. osztályos tanítványaimmal eleget tegyünk e felhívásnak.

A kedves szülők hamuba sült pogácsát sütöttek a lelkes mesemondóknak, akik cserébe mesét mondtak a felsős diáktársaiknak, egymásnak.

Köszönöm, hogy együtt tudtunk megemlékezni. Útravalóul fogadják szeretettel a Magyar Olvasótársaság gondolatait:

 „Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, mindannyiunk számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket.”

 

Tóthné Székely Ildikó