Meséről mesére

Iskolánkban sok ünnepnapot tartunk. Ilyen különleges, kiemelt fontosságú nap a mesemondó verseny megrendezése is, melyet mindig a Magyar Kultúra Napja előtt tartunk meg. Ennek oka, hogy ezt a napot a tehetségeink bemutatására neveztük ki és ekkor a legjobb mesélőink is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Az idei verseny 2024. január 23-án lett megrendezve a Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár közreműködésével. A helyszín igazán kellemes, jó hangulatot árasztott, hiszen a gyerekkönyvek, mesék között szólaltatták meg tanulóink az általuk hozott szövegeket. Ez a  nap az édes anyanyelvünk egyik nagy ünnepe, hiszen meséink csodálatos szavakat, kifejezéseket őriznek, melyeket meg kell mutatnunk a következő generációnak is!

Kádár Annamária pszichológus gondolatai a meséről: „A mese olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben. Egyrészt a mesélés sajátos szituációja, bensőséges hangulata adja meg az érzelmi biztonságot, a nyugodt, csendes és szeretetteljes légkört, amelyben meg lehet pihenni, el lehet lazulni, a rítust, amivel le lehet zárni egy mozgalmas és eseménydús napot. Ám a kisgyerek a mesehallgatás során nemcsak a szülőre, hanem befelé is figyel, saját vágyainak megfelelő fantáziaképet alkot, ami segíti őt a nap folyamán felgyűlt belső feszültségei, negatív érzései, félelmei feldolgozásában.”

Csernik Szende szerint: „A mese játék, csoda, hit és lélek. Mosoly mindenki lelkére. A mese az gyógyír, az befele és kifele is gyógyít.”

Ezen gondolatok után a gyerekek gyógyították a mi lelkünket a meséiken keresztül! Sajnálatunkra igen kevesen tették ezt: az egész alsó tagozatból csak 13 tanuló készült fel erre a megmérettetésre! Vajon mi lehet ennek az oka? Remélem, hogy jövőre több szorgalmas diák vállalkozik majd! A kislétszámú jelentkező miatt, csak egy kategóriát díjaztunk.

A zsűri tagjai voltak:   Dézsiné Gurzó Ágnes óvónő, Debreceni Hajnalka tanító, Óréné Szabó Erzsébet megbízott intézményvezető.

Ezúton is köszönjük munkájukat!

Eredményeink: I. helyezett: Takács Gergő 3.a

                            II. helyezett: Bankó Zejnep 4.a

                            III. helyezett: Megyeri Gréta Vica 3.a

                            Különdíjas: Barna Janka Csenge 2.a

                                                 Czékus Alexa 3.a

                                               Lukucz Lara Hanna 4.a

Külön elismerés és dicséret a díjazottaknak, minden résztvevő gyereknek gratulálunk, további sok sikert kívánunk! Köszönjük a szülők és felkészítő pedagógusok munkáját!

                                                                                                   Kovácsné Mórocz Anikó

                                                                                                         Kádár Ádámné

                                                                                                             szervezők