A mesének hatalma van!

 

„Gondolatokat, érzéseket, érzelmeket vált ki belőlünk. Megtanít, kitartásra, őszinteségre, szorgalomra, tiszteletre, szeretni, gyűlölni. Mesélni mindenki szeret. Az anyuka mesét mond a kisgyermekének, a nagytesó olvas a kis húgának, a nagyi történeteket mesél a saját életéből az unokáknak. A barátok egymást szórakoztatják régi közösen átélt események felidézésével, melyek lehetőséget adnak egy kis évődésre, jóízű vitára, mely arról szól, hogy hogyan is volt valójában, ki emlékszik jól a történtekre! Ezek a történetek éppen úgy változnak, mint a mesék, ahányszor mondják, annyiszor változik a szövege az éppen aktuális mesemondó emlékei, szándékai, érzései szerint! Mindenki mesemondó: mesélünk, ha hazamegyünk az iskolából, munkahelyről, meséket találtok ki játék közben és még folytathatnánk a felsorolást ….. A mese átszövi az egész életünket!”

Ezekkel a gondolatokkal indult az idei iskolai mesemondó verseny 2022. január 20-án a Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár nagy termében a magyar kulturális hét keretén belül, melynek címe: Barangolás a magyar kultúra kincsestárában. A mesemondókat egy hangulatosan berendezett kis színpad várta a helyszínen. Két korosztályban versenyeztek a gyerekek. Először az első és második osztályosok mondhatták el történeteiket. Kissé bátortalanul indultak el a nehéz úton a tanulók, de egyre magabiztosabbak lettek. Látszott, hallatszott a sok befektetett munka a gyerekek, szülők, pedagógusok részéről!  A harmadik, negyedik osztályosok csoportja megmutatta, hogy hová lehet eljutni szorgalommal, kitartással, tehetséggel, hiszen profi módon meséltek, valóban előadták a történeteket, beleéléssel, élvezettel! A szemünk láttára, fülünk hallatára fejlődtek, értek ezek a gyerekek elsős koruk óta. Nagy büszkeséget jelent a teljesítményük mindannyiunk számára! Ki kell emelni Soós Sándor Dávid 4.b osztályos tanulót, aki ez alkalommal valóban kivételes, kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Lehet tőle tanulni a többieknek, bár van az előadásmódnak ösztönös része, melynek valaki vagy birtokában van, vagy nem. Ő birtokolja azt a képességet, mellyel leköti és szórakoztatja a hallgatóságot. Kitörő tapsvihar koronázta meg előadását, így az első hely odaítélése eldőlt. A helyezéseket öt tagú zsűri határozta meg: Kiss Rózsa tanárnő, a zsűri elnöke, Komlósi Ferencné tanító néni, Szarvasné Seres Melinda tanító néni, a DÖK részéről Nagy Csenge 7.a osztályos tanuló és Kovács Petra 8.a osztályos tanuló.

Mindenkinek járt az elvégzett munka után a megérdemelt jutalom: kis apró ajándék és emléklap a részvételért, a helyezettek pedig könyvjutalmat és oklevelet kaptak. Az első helyezettek a Magyar Kultúra Napján előadhatták meséiket az egész iskola számára.

Helyezések:

1-2. osztály:                                                                                             Különdíjasok:

I. helyezés: Takács Gergő 1.a                                                                  Tóth Izabella1.a

II. helyezés: Tóth Marcell 2.a                                                                   Behrami Adelina 2.a

III. helyezés: Bankó Jáde 1.a                                                                   Lukucz Lara Hanna 2.a

 

3-4. osztály:                                                                                                   Különdíjasok:

 

I. helyezés: Soós Sándor Dávid 4.b                                                             Jantyik Jázmin Anna 3.a

II. helyezés: Szabó Enikő 4.b                                                                       Szekeres Ákos Tibor 3.a

III. helyezés: Kovács Mihály 4.a                                                                   Behrami Amélia 4.a

 

Mindenkinek köszönjük a segítségét, mellyel hozzájárult a rendezvény megvalósításához!

Kovácsné Mórocz Anikó

Kádár Ádámné