Környezetünk védelmében

Ökoiskolaként nagy hangsúlyt fektetünk a fenntarthatóságra, környezettudatosságra. E gondolatok mentén jött létre az a programsorozat, mely környezetünk tisztaságát, szebbé tételét tűzte ki célul.

Áprilisban 11-én papírgyűjtést szerveztünk, melynek eredményeként csökkentjük a környezetünk hulladékterhelését, segítjük a hulladékgazdálkodás folyamatát. Az újrahasznosítás nagyon lényeges, hiszen egy tonna papírhulladékkal 12 darab felnőtt fát mentünk meg a kivágástól.

A programsorozat következő elemeként, április 21-én, településünk önkormányzatának Te szedd! elnevezésű kezdeményezéséhez csatlakoztak ötödikes tanulóink. Doboz utcáit tisztították meg a hulladéktól. Az akció hozadéka – a tiszta környezet mellett – tanulóink szemléletformálása: az a gyermek, aki felszedi az eldobott szemetet, jó eséllyel nem fog szemetelni.

Április 22-én a Föld napját ünnepeljük. Világszerte 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Ez alkalomból különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Idén –hogy a világ jobb hely legyen – különleges fát ültettek tanulóink a Föld napján. Intézményünk vezetője elmondta, hogy a Ginkgo biloba az élet fája, a legrégebbi fa a Földön. Kétszáz millió éve létezik, és ez a növény túlélt minden természeti katasztrófát ezen a bolygón. Az iskola udvarára költöztetett kis fát Szabó Tibor adományozta intézményünknek.

Az Egy család, egy virág elnevezésű program is hagyománnyá vált iskolánkban: minden család hozzájárul ahhoz, hogy virágba borulhasson az iskola udvara. Ezzel a megmozdulással az iskola a természet megóvására, a környezet szépítésére ösztönzi a felnövekvő generációt, a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet.

A megvalósult programokkal igyekeztünk tudatosítani tanulóinkban: a környezetvédelem a mindennapok része, csak így menthetjük meg a Földet.

Kis lépés az iskolának, nagy lépés a Földnek. J <3