A Gyulai Törvényszéken jártunk!

A Gyulai Törvényszéken jártunk!

A Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület idén is meghirdetett két fordulóból álló játékos vetélkedőt az általános iskolások számára a Gyermekjogi Világnap alkalmából. Iskolánkból két csapat is pályázott a DÖK képviseletében. A 7. a osztály csapata csak az első fordulóban vett részt, sok egyéb elfoglaltságuk miatt nem folytatták. A 8.b osztályosok „A jövő reménységei” néven adták be pályázatukat: Durajda Réka Lili, Vágási Viktória, Szatmári Patrik. Az egyik feladat a gyermekek jogainak érvényesülésével kapcsolatos tanulságos történet írása volt, melyet egy rejtvény megfejtésének szavait felhasználva kellett megfogalmazni. Szeretnénk megismertetni mindenkivel Peti történetét, ezért közöljük a honlapon. Illetve kreatívkodtunk is: a gyermeki jogok fáját is megalkottuk (fotó a honlapon látható). Igen jól teljesítettek a gyerekek, II. helyezést értek el, melynek jutalma egy látogatás volt a Gyulai Törvényszéken. Dr. Marton Erika sajtótitkár fogadott bennünket. Dr. Bagdi Árpád Gyula polgári bíró, a Gyulai Törvényszék Elnöke mondott rövid köszöntőt, miután megismerkedhettünk az épülettel és a benne folyó munkával. Igazi érdekesség volt, hogy egy peres eljárást játszhattak el a gyerekek. Szerencsésnek éreztem magam, hiszen a tanítványaim aktívan vettek részt a „játékban”. Patrik elvállalta a visszaeső, ittasan vezető egyén szerepét, Viki pedig a jegyző helyét foglalhatta el a tárgyalóteremben a pulpituson. Patrik furcsa érzésekről számolt be a per-szimuláció után. Elmondása szerint nem volt egyszerű a vádlottaknak kijelölt helyen beszélni a bíróval szemben. Különleges élményben volt részünk, köszönjük a szervezőknek a lehetőséget és a gyerekeknek az aktív, lelkiismeretes munkát!

Kádár Ádámné

 

Peti élete

          Egyszer élt egy kisfiú. Petinek hívták. A szülei nagyon szerették őt. Megértőek voltak vele és mindent megtettek azért, hogy boldog legyen gyermekük. Csak egy gond volt velük: rasszisták voltak. Nem demokratikus szellemben nevelték csemetéjüket. Ezért Peti nem úgy jött ki néhány osztálytársával, mint ahogy kellett volna. Voltak barátai, de nem volt mindenkivel jóban az osztályból. Nagyon szeretett volna újítani az életén, de ez a szülei miatt lehetetlen volt. A szülei arra utasították, hogy a roma gyerekekkel ne barátkozzon. Peti nem értette, hogy mi értelme van a megkülönböztetésnek, hiszen mindenki egyenrangú a világban. Peti nem hallgatott a szüleire, ugyanúgy barátkozott mindenkivel, nem tett különbséget mások között. Egy nap szülei megtudták, hogy gyermekük nem hallgatott tiltó szavukra, nem tartotta be utasításukat. Amint hazaért az iskolából egyből elővették és „kifaggatták”:
- Gyere csak ide, csillagom!- hívta anyukája kedvesen.
- Máris megyek anya, csak a barátaimmal beszélgetek- válaszolta a kisfiú kissé rémülten, mert gondolta, hogy a szülei rájöttek tettére.
- Kérlek, most gyere hozzánk, apáddal szeretnénk veled beszélni!- szólt neki újból az anya, kissé felemelt hanggal.
Peti ijedten csukta be maga mögött az ajtót, mikor kilépett szobájából. Az ebédlőjükön keresztül menvén elgondolkodott azon, hogy ahelyett, hogy elhallgatná az egészet, inkább bevallja és kitart a saját döntése mellett. Végre igazán a sarkára áll!
- Tudom, hogy miről szeretnétek beszélni velem… és meg kell mondanom, hogy nem akarok olyan lenni, mint ti! Én nem ítélek el senkit a külseje vagy a nemzetisége miatt! Mindenkit egyformán szeretnék szeretni!
Szülei félbe akarták szakítani, de olyan megállíthatatlanul mesélt a megkülönböztetés fontos dolgairól, hogy még Peti kishúga, Anna is beszaladt hozzájuk, a nappaliba.
- Apa, Peti miért kiabál anyával?- kérdezte Anna könnyes szemmel, mert még nem látta, hogy családja veszekszik.
- Drágám, tudom, hogy most kicsit összezavarodott vagy. Kérlek, gondolkozz el azon, amiket mondtál!
Peti felrohant szobájába. Anna kikerekedett szemmel kérdezte szüleitől:
- Akkor most már nem beszélhetek úgy Petivel, mint eddig? Ő is a rosszak közé tartozik?
Ekkor jöttek rá a szülők, hogy gyermekeiknek olyan dolgot tanítottak születésüktől kezdve, ami nem helyes. Felmentek Peti után és bocsánatot kértek tőle. Ezután lehívták és mindenre kiterjedő beszélgetést tartottak az eddig történt dolgokról. Belátták, hogy nem nekik volt igazuk. A hétvégére fantáziadús programot terveztek a családi összetartás jegyében. Hiszen a családon belüli szeretet minden problémát legyőz! :) 
 

Durajda Réka Lili, Vágási Viktória és Szatmári Patrik