A FÖLD NAPJA

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista indítványozására 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Kezdeményezésük a következő húsz évben világméretűvé nőtt.  Ehhez az akcióhoz évekkel ezelőtt a Dobozi Általános Iskola is csatlakozott, így diákjainkkal idén is megemlékeztünk a Föld napjàról és bátran mondhatjuk, hogy nem csak ilyenkor figyelünk a kék bolygóra. 
A résztvevőket iskolánk intézményvezetője köszöntötte:
„Egy szép céllal gyűltünk ma itt össze!  Április 22-én a világ számos helyén hívják fel az emberek figyelmét a levegő, a víz, a talaj tisztaságának megőrzésére, a növények, állatok szeretetére, védelmére. 
Sajnos hatalmas méreteket ölt az életterünk pusztítása. Gondoljunk csak a gyárak, üzemek, közlekedési eszközök levegőszennyezésére, a folyóvizek, tavak, tengerek növény-és állatvilágának pusztulására.
A különböző elemek szennyezése egy körforgás: Az ember az elindítója és az embernél végződik.
Az ember által a levegőbe juttatott szennyező anyagok a csapadék által a felszínre, a felszín alá, a folyókba, tengerekbe kerülnek. A szennyezett talajon rossz minőségű, káros anyagokat tartalmazó növényeket termesztünk, melyektől a tenyésztett állatok is fertőzöttek lesznek. A bajt tetézi, hogy a szennyeződés következtében alacsony termésátlagok születnek. Ezért a haszon érdekében az ember génkezelt állati termékeket, különböző vegyszerekkel érlelt növényeket kínál az üzletekben. És végül a szennyezést okozó ember a körforgás végén elfogyasztja a mérgezett végterméket. Folyamatosan mérgezzük magunkat! És amíg nem önmagunknál, vagy családtagjainknál, közeli barátunknál, munkatársunknál jön a baj, addig közömbösen fogadjuk, hogy az átlag életkor folyamatosan csökken, a 80-90 év helyett 50-60 évet élünk.

Mi a helyzet Dobozon, vajon másképpen alakulnak a dolgok, mint a nagyvilágban? Nem mondanám!
A házak kéményein hömpölyög a füst. Minden szemetet és káros anyagot elnyel a kazán gondolja a tulajdonos. A mérget pedig nyeli a szomszéd, vagy a faluban sétáló, aki az egészsége érdekében mozogna. Az emésztő aknák, a szeméttelep teljesen megmérgezte a talajvizet Dobozon. A folyamat leállítása és megfordítása érdekében nagy jelentőségű lépés volt a szennyvízhálózat kiépítése, a szeméttelep megszűntetése. Nem vagyunk egyformák, így voltak olyanok is, akik ezt ellenezték! Sajnos sokan vannak, akik csak a saját érdekeiket nézik és akár a jövőt is felélnék.
A szennyezett talajt Doboz határában leginkább műtrágyával javítják, a termésátlag növelését vegyszerekkel érik el. A végeredmény: egészségtelen élelmiszer. 
Van egy nagy kincsünk (több is van), ilyen nagy kincsünk a faluban kanyargó Holt-Körös,mely újra és újra feléled, ha kinyitják a zsilipet. Olyankor azonban láthatjuk azt is, hogy mennyi szemetet visz a víz a felszínén. És mi minden lehet a felszíne alatt? A sok szemetet nem a vidéki emberek, a doboziak juttatják a saját folyójukba.
Nap, mint nap láthatjuk: Legyen az gyerek, felnőtt úgy dobja el a csomagolópapírt az utcán mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Csak, ha mindenki így gondolkodna, egy szeméttelep tetején élnénk! Hogyan nézne ki az iskolaudvar, ha mindannyian a szemetelők eszejárását követnénk. A rendszeretők, a szépet értékelők viszik előbbre környezetünk fejlődését. Büszkén jelentem be, hogy idén iskolánk szép reményekkel pályázik az ökoiskola címre. Teheti ezt annak köszönhetően, hogy évek óta nagy hangsúlyt fektetünk a környezeti- és egészségnevelésre. Folyamatban van a szelektív hulladékgyűjtés feltételeinek kialakítása, ami az ökoiskola egyik alapfeltétele.
A közösségeknek nagy nevelő hatása van. Így van ez a falunkban is, ugyanis nem csak negatív dolgok tapasztalhatók. Örömmel látjuk, hogy sokan környezettudatosan élnek, parkosítanak, virágot, fát ültetnek, szelektíven gyűjtik a szemetet, az iskolai hulladékgyűjtésben aktívan részt vesznek. 
Nem biztos, hogy ünnepi ez a beszédem, de remélem, gondolatokat ébresztő a környezetünket, a tetteinket illetően. Sok kicsinek, aprónak tűnő dolgaink összetalálkozva, összeforrva világrengetőek is lehetnek! És itt a Föld Napjának jelmondata jut eszembe, ami egy kérdés: Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?  1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit a változásért. Most ezzel a céllal gyűltünk össze mi is! A beszéddel megpróbálunk tanítani, a műsorral az érzelmekre hatni, a faültetéssel azt a gondolatot is elültetni magunkban, hogy tettünk valamit mi is a változásért, a világ megmentéséért! Azt is tudjuk, hogy egyetlen nap kevés. Próbáljunk meg úgy élni, mintha minden nap a Föld napja lenne! 
Arra kérek mindenkit, értő fülekkel és látó szemekkel kísérje figyelemmel a következő műsorát.”

A 4. a osztályosok a Föld dalát mutatták be a színpadon. Osztályfőnökük, Kádár Ádámné segítségével hívták fel a figyelmet arra, hogy veszélyben a Föld, de a folyamat még megállítható, visszafordítható. Illik Józsefné és az iskola énekkara olyan dalokkal ajándékozott meg minket, melyeknek a szövegén érdemes elgondolkodni: Vigyázz a madárra, A Föld dala, Milyen szép a világ… S hogy még szebbé tegyük, a Medézs Kft jóvoltából emlékfát ültettünk, aminek aláfestéseképpen József Attila Kertész leszek című megzenésített versét hallottuk az énekkartól, szólót énekelt Nyul Bence. E napon hirdették ki a Föld napja rajzpályázat eredményét is. Alsó tagozatban: I. Szűcs Hajnalka 3. a, II. Faragó Amanda 2.a, III. Vágner Csaba 4. a osztályos tanuló. Felsőben: I. Békési Petra 7.a II. Balogh Vivien 7.a III. Molnár Petra 8. a osztályos tanuló. Hidvégi Julianna, a Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár intézményvezetője ünnepélyes keretek között hirdette ki, hogy a Zöld IKSZT játék elnevezésű országos szemléletformáló program első helyén a Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár végzett, "babszövetségesként" a 2. a osztályosok vettek részt a játékos babcsíra szépségversenyben.