A FÖLD NAPJÁN

 „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” A Föld napjának jelmondatával kezdte ünnepi beszédét Zsigmond Károly, a Dobozi Általános Iskola intézményvezetője a Föld tiszteletére rendezett ünnepségen. 

 „1970. április 22-re nyúlik vissza a Föld napjának története. Ezen a napon Denis Hayes kezdeményezésére 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Rövid időn belül világméretűvé vált a program. Az 1990-es évekre több mint 140 ország 200 millió polgára ünnepelte valamilyen formában a Föld napját, mára ez a szám eléri az 1 milliárdot. 

Magyarország elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez. A Föld napjának alkalmából rendezett programok rendkívül változatosak világszerte. Lényegük, hogy helyi igények szerint szerveződnek és manapság már nem csak április 22-én.

Ha megnézzük iskolánk éves programját, láthatjuk, hogy valóban nem csak ezen a napon gondolunk környezetünk megóvására, szépítésére. Az alsós-felsős egészségügyi versenyek, a mindennapos testnevelés, a természettel, környezetvédelemmel kapcsolatos versenyeken való részvételek, a tanórákon a tanáraid, tanítóid ismeretátadása, a szemétgyűjtés napja, a vas és papírhulladék, a használt elemek gyűjtése, a közös virág- és faültetés, az iskolaudvar parkosítása mind megváltoztatják kicsit a világunkat, az életünket. Ezt a munkánkat, munkátokat a Magyar állam is elismerte azzal, hogy 2017. január 1-től a Dobozi Általános Iskola Ökoiskola cím tulajdonosa. 

A Cím azon Intézmények elismerése, amelyek átgondoltan, rendszerszerűen és mindennapi gyakorlatként foglalkoznak a környezettudatossággal, a fenntarthatóságra neveléssel, a környezeti-, és egészségneveléssel.

2016-ban Békés megyében csak 8 város iskolája büszkélkedhetett ezzel a címmel. Külön öröm lehet számunkra, hogy a falvak kategóriájában elsőként kaptuk meg az elismerést.

A cím felelősséggel és még több munkával jár, amit az intézmény vezetőjeként elvárok az iskolánk minden dolgozójától és tanulójától egyaránt.

Aki azt mondja, hogy nem tudjuk megváltoztatni a Földet, az téved!

Nem kell nagy dolgokra gondolni, mint a klímaváltozás, túlnépesedés, ökológiai túlfogyasztás, természeti kultúrák felszámolása, a folyók, tengerek, a levegő ipari méretű szennyezése. Ezekről magasabb szinten döntenek, de gyakran a gazdasági érdekeket előtérbe helyezve.

Akkor mire gondolok?

Ne szemetelj az iskolaudvaron, az utcán! Vigyázz a fákra, virágokra, amit te magad, vagy mások ültettek! Ne karcold az új udvari padra, hogy szeretlek Bözsi! A szemetet ne a radiátorba, hanem a kukába dobd! És sorolhatnám… Te ezekkel tudsz tenni az élhetőbb környezetért. És ebben legyél tudatos, következetes, még akkor is, ha sajnos vannak tanulók, akiknek lételemük a rongálás, és vannak felnőttek, akik rossz példákkal járnak előtted.” – mondta Zsigmond Károly, aki a következőkkel zárta gondolatait: „A mai nap jó lehetőség arra, hogy elgondolkodjunk egy kicsit a minket körülvevő világról, magatartásunkról, a természethez való viszonyunkról. Ebben segít bennünket a most következő Föld napi műsor!”

"Ha zöldebb a fű
Ragyog a fény,
S a könnyű szél 
Arcomhoz ér,
Akkor hadd mondjam el,
Milyen szép a világ..." - hallottuk  iskolánk kórusától, illetve felcsendült a Föld dala, melynek érdemes volt a szövegére is figyelni. A dalokat egy kisfilm kísérte, mely Földünk legszebb tájaira kalauzolt minket. A gondolatébresztő műsort Illik Józsefné Margó tanító néni és Zombai Attila tanár úr állította össze.

 Iskolánk hetedikes és nyolcadikos tanulói egy korábbi kistérségi természetvédelmi vetélkedőn Doboz épített és természeti értékeit mutatták be - nagy sikerrel. Az Erdős Angelika 8.a, Rézműves Boglárka 8.a és Szatmári Patrik 8.b, Balog Vivien 8.a, Roszik Márkó 8.a és Szabó Balázs 8.a valamint Furák Szilvia 7.a, Békési Zoltán 7.a és Pribojszki Péter 7.a alkotta 3-3 fős csapatok által készített prezentációkat tekinthettük meg. Felkészítő: Bálint Beáta tanárnő. 

A műsort követően Kádár Ádámné tanító néni kihirdette a Tavaszi serteperte eredményeit; a legtöbb papírt gyűjtő osztályoknak ismét torta volt a jutalmuk. Erről részletes beszámolóval a későbbiekben olvashatnak az iskola honlapján.

A Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár rajzpályázatot hirdetett a Föld napja alkalmából. Ennek eredményét Hidvégi Julianna intézményvezető ismertette: I. Óré Bojána 3.a II. Szabó Szilvia 4.  a  III. Lakatos József 4.b. Gratulálunk! 

A Föld napját faültetés koronázta. Ezzel a fával üzenjük: mi is tenni akarunk a jövőnkért!