ERZSÉBET TÁBOROK

Az ERZSÉBET TÁBOROK Magyarország legnagyobb táboroztatási programja, amelyet az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány valósít meg.
          Az Alapítvány Magyarország Kormányának támogatásával számos tábort szervez, és megannyi gyermekprogramról gondoskodik egész évben. Legyen szó hagyományőrzésről, a sport, az életmód, a kultúra, a művészet vagy a tudományok területéről: széles programkínálat, évről évre egyre több lehetőség és rengeteg élmény várja a gyermekeket. 
         Napközi és ottalvós táborok, osztálykirándulások, családi hétvégék, továbbá országos rendezvények is tartoznak az Erzsébet Táborokhoz.  A Balaton-partján több ezren vakációzhatnak egy időben, míg több tízezer diák nyári programjairól és étkezéséről közvetlenül a lakóhelyen, a Napközi Erzsébet-táborok által gondoskodik az Alapítvány.
       A minőségi, élmény alapú, gyermekcsoportok számára elérhető táborok célja, hogy az Alapítvány által szakmailag irányított, helyi napközi-táborokban részt vevő gyermekek közös élményekkel és örök emlékekkel gazdagodjanak.
         Iskolánkban harmadik éve pályázunk már Erzsébet táborokra. Az idén egy nyertes pályázat született: 2019.július 15-19-ig 41 tanulónk élvezhette az ének tábor (ÉneklőDél-kelet Magyarország: várak, történelmük, énekük) programjait. Kati néni, Margó néni, Rózsa néni és Terike néni segítségével számtalan élményekben lehetett részük.
         A pályázatnak köszönhetően két trambulinnal gazdagodott iskolánk, melyet a tábor ideje alatt maximálisan ki is használtunk. Hangszerparkunk is gyarapodott: citerákat, furulyákat, metalofonokat vehettek tanulóink kezükbe, kipróbálhatták a szintetizátorokat, zongorát.
          Hangszerbemutatón a citerázás rejtelmeibe nyertünk betekintést. Kézműves foglalkozáson ritmushangszereket készítettünk, papírdobozokból várat építettünk, megismertük a Kossuth kifli sütésének fortélyát. A hét folyamán nagyon sok körjátékot tanultunk, játszottunk a gyerekek nagy örömére.
         Kirándultunk a Nagyszénási strandra, ahol felejthetetlen élményekben volt részünk. Meglátogattuk a Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhelyet, bejártuk a tanösvényeket és élvezetes múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt. Az utolsó napon kikerékpároztunk Szanazugba, sétahajóztunk a Fekete-Körösön, és homokvárat építettünk. A pályázatnak köszönhetően a meleg nyári napokat finom jégkrémmel, fagylalttal enyhítettük. Az utolsó délután „Ki Mit Tud” keretében mutathatták meg a gyerekek, hogyan sikerült a hangszerek csínját-bínját elsajátítani. Előadásukat színes könyvekkel jutalmaztuk.
        Nagyon emlékezetes tábort tudhatunk magunk mögött, s látva a gyerekek örömteli arcát jövőre is beadjuk a pályázatunkat.

Beszámoló a zánkai Erzsébet-táborról

A korábbi évek folyamán iskolánk többször vett részt különböző tematikájú  Erzsébet táborok szervezésében, idén  először pedig 36 diákkal és 4 kísérővel a Balatonra is eljutottunk. Augusztus 4-től 9-ig tölthettünk el 5 feledhetetlen napot Zánkán.

Hosszú vonatutat követően délután két órára érkeztünk meg a Balaton parti ifjúsági táborba. A tábor látványa eleve varázslatos, hatalmas zöld terület, benne folyamatosan nyüzsgő diáktömeggel. Ugyan nem kis távolságok vannak egy-egy helyszín között, de – mint ez kiderült - nekünk ez nem okozott gondot.

Az érkezés napján még csak elhelyezkedtünk, sétálgattunk, ismerkedtünk a helyszínnel. Az iskolánk tanulói egy új építésű épületrészben kaptak szállást. Mivel napos időnk volt, természetesen a balatoni fürdőzést sem lehetett kihagyni. Vacsora után pedig hivatalos tábornyitó és diszkó következett, amit nagyon élveztek még a legkisebbek is. Egyébként a  tábornyitó és táborzáró buli tényleg fantasztikus élmény felnőttnek és gyermeknek egyszerre. A diszkó, amit a Tesók rendeztek, igazi példa lehetne sok helyen, végigtáncolják a koreográfiát színpadon és velük táncolnak a gyerekek is a mozdulataikat másolva.

A TesÓK (Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak) egyébként mindenhol ott voltak, szerveztek, segítettek, amilyen problémát csak  lehetett, megoldottak és a legtöbben mindezt szüntelenül mosolyogva. A gyerekek akárhol bicajjal vagy gyalog meglátták őket, rögtön köszöntek nekik, akár naponta ugyanannak többször is. Minden háznak (ez körülbelül 300 gyereket jelent) volt egy saját színe és jelmondata. Mi a pirosak voltunk, kaptunk pólót, illetve a gyerekek hátizsákot, sapkát és kulacsot is. A jelmondatunkat néha 300 gyermek harsogta egyszerre: „Pirosak, pirosak, mi vagyunk a legjobbak!”

A szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy a gyerekeknek ne legyen esélye unatkozni. Minden nap számtalan változatos, jobbnál-jobb program várt ránk. Részt vettünk egy 10 kilométeres túrán a közeli középkori templomromhoz, kipróbáltuk a lézerharcot, esti kalandpróbán izgulhattunk, hogy vajon sikerül-e teljesíteni a feladatokat, az egyik délelőtt a kézműveskedést is kipróbáltuk. De hatalmas élmény volt a Zsíros László Róbert által levezényelt interaktív, elképesztően humoros kémiai-fizikai kísérletek óra is. Az utazó planetáriumban az Univerzum csodálatos világát hozták el nekünk. Az előadás alatt a gyerekek szórakoztató módon ismerkedhettek meg a csillagászat alapjaival.

Továbbá eljutottunk színházi előadásra és Pápai Joci koncertre is.  A harmadik nap a  kalandlelkű gyerekek pedig egy óra erejéig Robin Hoodokká válhattak, íjak segítségével kipróbálva céllövő képességüket. Természetesen a Balaton és a part is szórakozási lehetőségek sokaságát kínálta. A sárkányhajózást és sétahajózást mindenki imádta, de talán még jobban élvezték a tanulók a vízi kalandpark nyújtotta lehetőségeket. De aki éppen a strandfocit vagy a  strandröplabdát akarta kipróbálni, az sem csalódott. Hatalmas csatákat vívtunk több más iskolák diákjaival a homokban.

A táborban Ki mit  tud vetélkedőt is szerveztek! Diákjaink közül volt aki énekesként, volt aki táncosként sőt bűvészként tette próbára rátermettségét, ügyességét. S hogy nem is sikertelenül, bizonyítja az elért két harmadik helyezés.

A szervezett programok mellett a gyerekeknek a lakótömb  körül is folyamatos lehetősége volt arra, hogy jól érezzék magukat. Kosarazhattak, pingpongozhattak, csocsózhattak vagy éppen csak ismerkedhettek a tábor többi fiataljával.

Az előbb leírtak alapján nem meglepő, hogy nagyon gyorsan elröppent ez az öt nap. De az utolsó nap is tartogatott még élményeket. Csütörtök este hangulatos altáborzáró tábortűz mellett játékos feladatokat kaptak a diákok, de énekhangjukat is próbára tehették. A központi táborzárón pedig óriási bulival búcsúztak tőlünk, melyet követően mindenki élményekkel telve és kicsit fáradtan hajthatta álomra a fejét.

Pénteken már csak a reggeli utáni utolsó csomagellenőrzések maradtak, a bepakolás, és az indulás.  Délután öt órára értünk haza, kifáradva, de az elmúlt napok emlékeivel gazdagabban. A szülők inkább kíváncsian, mint aggódva várták a gyerekeiket, hiszen az egy hét folyamán minden este kaptak képes-szöveges beszámolót a facebookos zárt csoportban, és a visszajelzések alapján igen hálásak voltak érte.

Azt hiszem túlzás nélkül állítható, hogy mindenkinek nagyon tartalmas és élvezetes volt a Zánkán eltöltött öt nap, nekünk, még nekünk kísérőknek is. Igaz, hogy állandó készenlét és odafigyelés, de a gyerekek önfeledtségét, örömét és jókedvét látva, nem is kérdés, hogy megérte.

Illik Józsefné és Zombai Attila