Doboz elnyerte a „fecskebarát település” címet

 

    A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér megyei helyi csoportja és a „VÖLGY -HÍD” Természetvédelmi Alapítvány a pedagógusok és az iskoláik tanulóinak segítségét kérték az ország fecskeállományának felméréséhez.

    A gyűjtést végző csoportok február elején alakultak meg Balog Mária és Gurzó Beatrix vezetésével. Egy oktatóanyag ismertetése után minden kis gyűjtő megfelelő tudást szerzett arról, hogy hogyan lehet a molnár fecske és a füsti fecske fészkét megkülönböztetni. A tanulók nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába annak ellenére, hogy az időjárás nem kedvezett számukra. Ezúton köszönjük a dobozi lakosoknak az együttműködést, akik válaszaikkal segítették a gyerekeket feladatuk megoldásában. A leadási határidőre iskolánk 95 olyan helyről tudott beszámolni, ahol található fecskefészek. Az adatokat táblázatba rendezve elküldtük, melyen szerepelt minden részt vevő tanuló neve és osztálya. A pályázat benyújtása után nem sokáig kellett várnunk az eredményre. A héten kiderült, hogy iskolánk tanulói olyan szorgalmasan végezték az összeírást, hogy a 26 pályázó település közül belekerült abba a háromba, akik elnyerték a „fecskebarát település” címet, melyet majd a településtáblánk alatt elhelyezett logó is hirdetni fog az erre utazóknak. Ezentúl a felmérésben részt vevő tanulók nagy száma miatt a Dobozi Általános Iskola is megkapta a „fecskebarát iskola” címet, valamint a tanulókat ajándékkal is megjutalmazzák, amit postai úton juttatnak el hozzánk.

    Fantasztikus dolog egy ekkora munka részesének lenni, és hogy mindezt még siker is koronázta, hát az már csak hab a tortán!

 

Balog Mária