Dobogón az Őszirózsa Vetélkedő döntőjén

Dobogón az Őszirózsa Vetélkedő döntőjén

 

Az Állatok Világnapján rendezték a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága által meghirdetett XIII. Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő döntőjét a Réhelyi Látogatóközpontban, Dévaványán.  

            A döntőn - a korábbi évekhez hasonlóan - egy levelezős forduló, valamint egy középdöntő után továbbjutó öt, legtöbb pontot elért csapat vehetett részt.

Az idei évben az alábbi csapatok mérték össze tudásukat:

Dobozi Általános Iskola, Doboz, Lepipáló lápi pócok

Bethlen Gábor Ref. Ált. Iskola, Törökszentmiklós, PákÁSZOK csapata

Benka Gyula Evangélikus Ált. Iskola, Szarvas, Optimista Oposszumok

Szabó Pál Ált. Iskola, Vésztő, Sárréti öko-sok

Jankay Tibor Ált. Iskola, Békéscsaba, Nadályozók

 

A verseny témája: a Nagy-Sárrét, benne a Körös-Maros Nemzeti Park élővilága volt. Az elhangzott előadások, bemutatók anyaga is szerepelt a feladatok között. Az Állatok Világnapja alkalmából kisállat bemutató és -simogató, illetve kézműves foglalkozás várta a résztvevőket.

A Dobozi Általános Iskola csapatának tagjai - Tóth Éva és Pribojszki Péter 7.a, Szabó Balázs 8.a  - kiemelkedően képviselték iskolánkat. Felkészítőjük Balogh Lászlóné. Gratulálunk nekik!

Tóth Évi a következőképpen számolt be a napról: „Kivittek minket terepre: a szürke marhákhoz, a szamarakhoz, a mangalicákhoz és az állatsimogatóba, ahol a kecskék és rackajuhok élnek. Az állatsimogató után egy nagy, régi sárrétre vittek ki minket, ahol rengeteg információhoz jutottunk. Különböző állatok lábnyomatait is vizsgálhattuk, és újabb értékes információkkal szolgáltak számunkra. A múzeumban a túzokról tartottak előadást, majd egy másik teremben a denevérekről hallhattunk. És végre eljött a nagy pillanat, amikor versenybe szállhattunk az ellenfelekkel. Nem tagadom, kicsit izgultam. Kiosztották az érdekes feladatlapokat, azokat mi ügyesen megoldottunk. De közben volt horgászat, amiben én fogtam a legtöbb kis fahalat a teknőből. Még volt célba dobás is, amiben nem voltam ügyes. A verseny után megebédeltünk. Főztek nekünk gulyáslevest, ami isteni finom volt, és sütöttek kakaós- és szilvalekváros kiflit, ami szintén nagyon finom volt. Ebéd után következett az eredményhirdetés, itt tudtuk meg, hogy a dobogós III. helyezést értük el. Mindenki kapott jutalmat: mi is és a felkészítő tanárok is. Utána megnéztük a túzokokat, majd felhívtuk családtagjainkat, hogy elújságoljuk, hogy harmadikok lettünk! Nekem nagyon tetszett ez a nap! Köszönöm szépen a lehetőséget és a bizalmat Balogh Lászlóné Lívia tanárnőnek!”