Döntős a dobozi csapat!

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Bihari Madárvártáján, április 26-án rendezték meg a XIX. Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő középdöntőjét. Iskolánk tanulói „Doboz kincsei” néven indultak. A csapat tagjai: Kovács Petra 8.a, Gergely Gréta  és Bakos Marcell 7.a osztályos tanulók.

Felkészítőjük Balogh Lászlóné Lívia tanár néni elmondta: „Tanulóink ezúttal is kiválóan teljesítettek! Bevezetésként egy előadást hallgathattak meg a Föld napja alkalmából, ezután kezdődött a megmérettetés. A középdöntő két fordulóban zajlott: először öt csapat a Madárvárta udvarán különböző szakmai, gyakorlati feladatokat oldott meg, a fennmaradó négy csapat pedig egy teremben írásbeli feladatokat kapott. Amikor végeztek, csere következett.

A kültéri feladatok közül a növényfelismerés nagyon izgalmasnak bizonyult.  A fafajokat és a bokrokat begyűjtött leveleik alapján, míg a gyógynövényeket illatuk alapján kellett felismerni. Lazításként egy játékos, ügyességi feladat várt a résztvevőkre, majd következett a legerősebb szakmai megmérettetés, amely az élőhelyekhez kapcsolódott. Először meg kellett keresniük a szabadban elrejtett „tojásokat”, megnézni, hogy azok milyen állatok, illetve növények nevét rejtik, majd párosítaniuk kellett azokat a megfelelő élőhelyhez.

Az írásbeli feladatok között szerepelt egy totó, az Év madarának választott zöld küllővel kapcsolatos kérdések, régi madárneveket kellett összepárosítani a jelenlegi elnevezésekkel, s volt keresztrejtvény is. Nagyon büszke vagyok tanulóinkra, hiszen rendkívül eredményesen dolgoztak.”

A zsűri döntése alapján az első hat csapat jutott be a döntőbe, melyet ősszel rendeznek meg Dévaványán, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban. A Dobozi Általános Iskola tanulói harmadik helyen jutottak tovább. A csapat tagjainak és Lívia tanár néninek gratulálunk, további sok sikert kívánunk!