BELEVALÓ ÖKOSULI

A komposztálás egyre népszerűbb napjainkban. De vajon hogyan lehet ezt a témakört gyermekközpontúvá tenni? Balog Mária tanár néninek és Balogh Lászlóné Lívia tanár néninek kiválóan sikerült, hiszen lelkesedésükkel, tudásukkal színt vittek a novemberi szürkületbe. Megtudtuk, hogy nyáron az ÖKO tábor idején négy komposztládával gazdagodott iskolánk, melyekbe az iskola és a napközis konyha is gyűjti a hulladékokat.

De mi is az a komposztálás? Mit szabad és mit nem a komposztba tenni? Kik vagy mik azok az ászkák? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel, és azon nyomban választ is kaptunk a 6. b osztályosoktól.  A családias légkört megidéző jelenetből kiderült, hogy akár a szombat délutáni zserbósütés során is gyűjthetünk a komposztládába való anyagokat. S hogy mi történik ezután? A természet végzi a dolgát. A baktériumok megjelenése nagy derültséget keltett, és a szemünk láttára vált a háztartási hulladékok egy részéből tápanyagban gazdag föld.

Az ismeretterjesztő foglalkozás része iskolánk ökotudatos nevelésének. A komposztálás iskolánkban is elkezdődött, időnként belenézünk a ládákba, illetve a gyerekek ide is hozhatják otthonról a háztartási hulladékot, de akár otthon is biztathatják szüleiket, hogy legyen saját komposztáló ládájuk.