Ballagás

A Dobozi Általános Iskolában az idei tanévben is ünnepélyesen vettek búcsút az intézménytől, tanáraiktól, osztálytársaiktól azok a diákok, akik őszre már "középfokon", más iskolák padjaiban ismerkednek majd a tudománnyal.

A ballagást megelőző nap folyamán a hetedikes szülők áldozatos és lelkes munkájának köszönhetően ünnepi virágdíszbe öltöztek a tantermek, a folyosó és az iskola udvara is.  A feldíszített osztálytermükben némi izgatottságot és megilletődöttséget láthattunk az ünneplőbe öltözött diákok arcán. Talán ezen a napon értették, érezték meg mit is hoz el nekik ez a nap.

Kilenc órakor ugyanis számukra utoljára szólalt meg iskolánkban a csengő. Rúzsa Magdi A jel című dalának dallamaira,  osztályfőnökükkel karonfogva járták végig az osztálytermeket, majd az intézmény udvarára vonultak, ahol, a már régóta várakozó szülők, családtagok és barátok átadhatták az ajándékba hozott virágokat.

Ezt követően igazán szép ünnepségnek, olykor megható pillanatoknak lehettek részesei a megjelentek. Az elhangzott versekből, dalokból kiderült, hogy az itt maradó diákok a végzősöknek adták búcsúzó szívüket, hogy ésszel és szívvel kell indulni távoli csodákhoz, úgy, hogy közben az ember megőrzi szemében az ártatlan kéket. Szinetár Dóra gyönyörű dalából azt is megtudhattuk, miért is kell a világra születnünk, s azt is megüzenték a ballagó diákok, hogy a szépet, a jót akarják, s érzik, hogy hitüknek szárnya van. A Kis Rózsa tanárnő vezényletével elhangzó jókedvű utolsó dal pedig már a címével, Ne feledj el utalt a szívhez szóló tartalomra, egyúttal útjukra bocsájtva a ballagókat.

Az ünnepi műsor szövetébe ágyazva Zsigmond Károly igazgató úr köszöntötte a ballagókat és osztályfőnöküket. De külön kitért a tanulmányokban és közösségi munkában jeleskedő diákokra is, akik könyvjutalomban részesültek, illetve kiemelte és köszöntötte a szülői munkaközösség tagjai közül azokat, akik a nyolc év alatt sok áldozatot vállaltak az osztály problémáinak közös megoldásában, a rendezvények előkészítésében, lebonyolításában.

A folytatásban a hetedik osztályosok nevében Nagy Csenge búcsúztatta el a nyolcadik osztályt, a ballagók gondolatait pedig Kovács Petra tolmácsolta búcsúbeszédében. Ünnepségünk immár hagyománnyá vált eseményeként a ballagó fiatalok szalagot kötöttek az iskola zászlajára, és méltó megőrzésre átadták az őket váltó diákoknak, a hetedik osztály képviselőinek.

Az ünnepi műsor befejező részeként minden búcsúzó diák kapott egy könnyű gázzal töltött léggömböt, amelyeket aztán egy-egy kívánsággal együtt engedtek fel az végtelen ég felé. Reméljük, hogy megvalósul minden vágy, amit e szép gesztussal repítettek a végtelenbe.

Ezt követően már kötetlen formában folytatódott az ünneplés. Ballagási dalok dallama által kísérve szülők, barátok ismerősök álltak össze egy-egy fotó erejéig a diákokkal. Csattogtak a fényképezőgépek, készültek az emlékképek, amelyek a későbbiekben majd mindig eszükbe juttatják a résztvevőknek ezt a nevezetes alkalmat.

 

Zombai Attila