Az aradi vértanúkra emlékeztünk

1849. október 6. a magyar történelem egyik leggyászosabb napja. Aradon 1849. október 6-án végezték ki a magyar a magyar honvédsereg tizenkét tábornokát és egy ezredesét, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

A nemzet vértanúi: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezich Károly, Láhner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly halálának napja a forradalom és szabadságharc vérbe fojtásának szimbóluma lett.

A megtorlást követő évtizedben titkos megemlékezéseket tartottak az évfordulón, az 1867-es kiegyezést követően a tiszteletadás formális keretek közé kerülhetett, és hosszú út vezetett addig, míg október hatodikát a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánították 2001-ben.

Október 6-án fejet hajtottunk az aradi vértanúk emléke előtt. A 4. a osztály tanulói megindító gondolatokkal idézték fel az akkor történteket. Köszönjük Illik Józsefné Margó tanár néninek, hogy méltó megemlékezés keretében róhattuk le tiszteletüket a szabadságért harcoló elesett katonák előtt.

A megemlékezés zárásaként intézményünk tanulói és tanárai, valamint a falu vezetésének képviselői koszorút helyeztek el az iskolánk udvarán található kopjafánál.