ANYANYELVI VERSENY

Az Anyanyelvi napok programsorozata május 17-én az anyanyelvi versenyhez érkezett. A feladatok nem a tananyagokhoz kapcsolódtak, hanem inkább a nyelvi leleményt, kreativitást vizsgálták. Az osztályokat képviselő csapatoknak többek között anagrammákat kellett megfejteniük, a szavak ezúttal sportágakat és országok nevét rejtették. Szókereső, névbújócska és szólásferdítések is szerepeltek a feladványok között.

Köszönjük Zombai Attila tanár úrnak az ötletes feladatsor összeállítását!

A fejtörők egyébként az ókori görögöktől erednek. Pontosabban már jóval előbb léteztek (csaknem egyidősek az emberiséggel), ám az ókori Hellász (Görögország) lakói voltak azok, akik a szájhagyományban élő rejtvényeket először papírra vetették.

De vajon miért maradtak fenn a fejtörők, miért szeretjük őket a mai napig? A válasz egyszerű: megoldásuk szórakoztató tevékenység, a megfejtés pedig sikerélmény. A rejtvények javítják a kedélyállapotot, csökkentik a stresszt, gyarapítják a szókincset, azaz jótékonyan hatnak az egészségre.

Az idei anyanyelvi verseny legfrissebb, legleleményesebb csapata a 7. a osztály volt, a második helyen a 8. a osztály végzett, a harmadik helyet a 6. a osztály szerezte meg. A csapatoknak gratulálunk. Jó hír, hogy a fejtörők által a többi csapat is sokat tett szellemi frissessége fenntartásáért. Köszönjük a részvételt!