Advent első vasárnapján

Az advent szó latin eredetű, jelentése: az Úr érkezése, az Úr eljövetele. Áldott, csodákkal teli időszak ez, amely megelőzi a Megváltó érkezését. Ez a négy hét településünkön közös várakozással telik: vasárnaponként közös gyertyagyújtásra várják az érdeklődőket, ünneplőket településünk civil szervezetei és Doboz Nagyközség Önkormányzata.

Advent első vasárnapján Mező Misi Mesélő című műsorával látogatott Dobozra. Misi ült, mesélt, énekelt, gitározott – varázsolt. A mesék, kedves történetek segítségével nagyot lépett vissza az időben, vitte magával közönségét. A zenei aláfestés tovább erősítette az érzést: a múltban járunk. Műsora kezdetén, a színpad láttán felidézte, amikor először állt ezeken a deszkákon, majd a dalok segítségével haladtunk előre az időben, és ismertük meg életének főbb állomásait. A zenei utazás során körvonalazódott: példa és minta ő. Nem véletlenül szólt így az őt felvezető mondat: „Mező Misi következik, aki sokat tud a szeretetről!” Mező Misi történeteivel tanított, hitet, reményt, tartást adott.

Az este a Dobozi Általános Iskola udvarán folytatódott, ahol Zsigmond Károly intézményvezető köszöntötte a vendégeket: „Mikor, ha nem most van a legnagyobb szükségünk a hitre, reményre, örömre, szeretetre. Az adventi koszorú négy gyertyájának a jelentései ezek a szavak, életünk fontos tényezői! A következő pár gondolatból is kiolvasható, hogy mennyire bennünk élnek ezek a szavak!

Szeretném hinni, hogy egy olyan szebb világ vár ránk a jövőben, ahol az ember nem ellensége az embernek. Reménykedem, hogy eltűnik az életünkből ez a sok szomorúságot, fájdalmat, kellemetlenséget okozó alattomos vírus. Reménykedem, hogy visszatér életünkbe az a gyermeki világ, mely most is szép emlék számomra. Emlékszem, hogy szüleim mindig keresték annak a lehetőségét, hogy örömet szerezzenek számunkra. Tették ezt karácsonykor is, amit nagyon vártunk, bár az adventről akkor még nem sokat tudtam. Annál többet a szeretetről, mely körbezárt bennünket, előttünk volt a szülői példa, megtanultuk szeretni egymást és másokat. Jó volt gyereknek lenni! Azt kívánom minden gyermeknek, hogy hasonló szerető család körében töltse az ünnepeket és a hétköznapokat egyaránt.

Tisztelt Szülők! Egy ölelés, egy jó szó, egy mosoly gyakran többet ér bármilyen drága ajándéknál. A szeretet nagy erő és nagyon sok van belőle. Adjanak hát bátran gyermekeiknek, és remélhetőleg idővel ők is rájönnek, hogy ez a legnagyobb örömforrás és viszonozni fogják azt, amit kaptak önöktől.

Tisztelt Ünneplők! Hiszem, hogy a szeretet hozott bennünket össze a mai estén is. Több éve örömmel tapasztaljuk, hogy igény van a közös ünneplésre, a közösségi élményekre.

Köszönöm azoknak a munkáját, akik nagy szerepet vállalnak abban, hogy hétről hétre ünnepi környezetet varázsolnak ide karácsonyi ízekkel, illatokkal, dekorációkkal, műsorokkal annak érdekében, hogy mindenki feltöltődve, meleg szívvel, szép élményekkel térjen haza otthonába. Köszönet Doboz Nagyközség Önkormányzatának és a különböző pályázatoknak, melyek biztosítják az anyagi feltételeket a rendezvények megvalósításához.

Tisztelt Jelenlévők! A mai nap Advent első vasárnapja, az első gyertyagyújtás ideje. Megkérem a falu két díszpolgárát: Jeanne-Marie Wenckheim Dickens grófnőt és Mező Misit, gyújtsák meg közösen az első adventi gyertyát!”

Lángra lobbant az első gyertya, majd tanulóink táncos fényjátéka és iskolánk kórusa keltette életre a karácsony hangulatát. Köszönjük Illik Józsefné Margó tanító néni és Kiss Rózsa tanárnő munkáját, tanulóink közreműködését!

Békés, meghitt karácsonyi ünnepeket, boldog új évet, jó egészséget kívánunk mindenkinek!