1956-os megemlékezés

Október 21-én, a pénteki napon ismét ünnepi műsorral emlékeztünk 1956 eseményeire és hőseire a forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján. A természet és az időjárás méltó hátteret biztosított az ünnepléshez, hiszen ragyogó napsütésben, gyönyörű kék égbolt alatt, őszi színekben pompázó fák által ölelve kezdődhetett az előadás.

Köves Mihály polgármester úr jól felépített beszédének mondanivalója összecsengett a műsor üzenetével, hiszen mindkettő a szabadság jelentőségét hangsúlyozta ki. Diákjaink előadása, a jelenetek drámaisága, a verses-zenés válogatás – egymással összhangban – tartalmas és felemelő pillanatokat varázsolt számunkra, melyet a Himnusz és a Szózat eléneklése foglalt keretbe.

A műsor a felépítésével és tartalmával is azt igyekezett hangsúlyozni, hogy miért is fontos az ünneplés, a főhajtás a nemzet hősei előtt minden évben. Ebben nagyszerű partnerek voltak az előadásban részt vevő diákok, akik ismét szívvel-lélekkel, a rájuk bízott szerepet végtelenül komolyan véve idézték fel nekünk 1956 októberének és novemberének eseményeit, hangulatát.

Az előadás ívét a három főszereplő fiú párbeszéde biztosította, és közben dalok (Szabadnak születtél), versek, nagyszerűen megkoreografált jelenetek (az Elég című dal zenéjére) váltogatták egymást. A gyerekek összehangolt mozgásával megjelenített szovjet tank és az éjszakai temető képe pedig a kegyetlen megtorlást és az azt követő gyász fájdalmát érzékeltette. De természetesen az előadás nem ezzel fejeződött be. Az ünnepi műsor végén felhangzó Szabadságdal azt nyomatékosította a közönségben, hogy a szabadság utáni elemi vágyat nem lehet elfojtani. Az eszme tovább él a szívekben.

Az ünnepi műsor végére a jelenlévők megérthették, átélhették, hogy maga a csoda született meg október 23-án, a szabadság, és vele együtt megszülettek a forradalmi hősök, akik megvívták a harcukat a szabadságért a kommunista diktatúrával szemben. Nem hiába, hiszen a mi szabadságunkért is harcoltak.

Hatalmas köszönet a műsorban szerepet vállaló diákjainknak az élményért! És köszönjük Kovács Margó és Kiss Rózsa tanárnőknek, valamint Zombai Attila tanár úrnak is, akik megálmodták és megszervezték a műsort.

A megemlékezés a koszorúzással fejeződött be, az ünneplők az ’56-os emlékműhöz vonultak, ahol az önkormányzat és az iskola képviselői koszorút helyeztek el, ezzel is tisztelegve a forradalom bátor hősei előtt, akik életüket áldozták a magyar szabadság reményéért.