Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

A 18. Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő olyan területi verseny, amely három fordulóból áll. A tavalyi tanévben kezdődött, az első fordulóban, vagyis az elődöntőben a honlapról letöltött feladatlap kitöltése után szép eredményt értünk el, mellyel tovább jutottunk. A második forduló, azaz a középdöntő a Covid-19 alatt volt, ezért a megszokott Biharugrai Madárvárta helyett levelezős formátumban zajlott, amelyre már több előkészület kellett, mivel mást vártak el, mint egy tanítási órán.  Bármilyen nehéz is volt, sikeresen döntősek lettünk. A döntőre való felkészülésben többek között benne volt Fekete István: Kele című könyvének elolvasása, ami nagyon érdekes és tanulságos olvasmány.

A felkészülés másik fontos pillére volt, hogy alaposan ismerjük meg a Körös-Maros Nemzeti Park, azon belül is kiemelten a Dévaványai-Ecsegi puszták és a Körös-ártér élővilágát, természeti értékeit, védett területeit, s az Igazgatóság feladatait.

 A következő feladat az volt, hogy prezentációt készítsünk, és mutassuk be az év vadvirágát, amely a vetési konkoly és az év fáját, amely a lisztes berkenye. Mindezek után a ,,Meggyérésűek” csapatnévvel rendelkező Gergely Gréta, Kovács Petra és Bakos Marcell egy csapatként szerepelt a 10 döntős között. Mint az eddigi években ezt úgyszintén a Dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban rendezték meg, az utazást pedig a Dobozi Önkormányzat támogatta. A versenyzők közül a szegedi csapat nem tudott eljönni, így kilenc csapat küzdött az elsőségért: a békéscsabai, gyulai, szarvasi és öcsödi tanulók.

Számos feladat között szakmai, tudományos és ügyességi próbákon is részt vettünk. A felkészítőnk, Balogh Lászlóné, Lívia tanárnő elmondta: „Nagyon büszke vagyok tanítványaimra, hogy városi iskolákat is túlszárnyalva értük el az előkelő 2. helyezést.”

Kovács Petra