ÁLLATOK VILÁGNAPJA

Minden évben október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját. Ez a nap Assisi Szent Ferenc halálának napja. A rendalapító Szent Ferenc az állatok védőszentje, a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük. Azt hirdette, hogy nem elég az embertársainkat szeretnünk, hanem mindent szeretnünk kell, ami körül vesz minket, legyen az akár élő, akár élettelen.

A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívjuk a figyelmet.

Az állatok világnapjáról a mi iskolánk alsó tagozata is megemlékezett. Előzetesen arra kértük a tanulókat, hogy ezen a napon érkezzenek állatmintás ruházatban, valamint hozzák magukkal a kedvenc plüssállatkáikat. Ezekből és a napközis foglalkozásokon elkészített állatrajzokból kiállítást rendeztünk az iskola folyosóján. A délután folyamán minden csoportba ellátogatott Anikó néni a kis filc állatfiguráival. Az állatokról szóló beszélgetés után csapatokban tevékenykedtek tovább a tanulók. A feladatuk az volt, hogy csoportosítsák az állatfigurákat, majd indokolják a döntéseiket. A jó hangulat mellett élményekkel és rengeteg tudással gyarapodhattunk.

Az állatok szeretetét nem lehet könyvből megtanulni, vagy megtanítani. Az élménynyújtás, a tapasztalatszerzés a legjobb módszer arra, hogy a gyerekek közeli kapcsolatba kerüljenek az állatokkal, ezáltal kialakuljon bennük a szeretet, a gondoskodás és a védelem érzése.

Reméljük, hogy sikerült elérnünk a kitűzött céljainkat.     

 

 Szervezők:

Kovácsné Mórocz Anikó

Tóthné Székely Ildikó

Karádi Éva