XX. Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága huszadik alkalommal hirdette meg az Őszirózsa természetvédelmi Vetélkedőt általános iskolások számára. Iskolánk egy 3 fős csapatot indított –Gergely Gréta, Szabó Lajos és Bakos Marcell - Geodobozosok névre hallgattunk. Az első levelezős forduló akadályain túljutva továbbjutottunk a második fordulóba.

A második forduló sokkal nagyobb kihívás volt. A versenyre április 28-án került sor Biharugrán a Madárvártában. A vetélkedőn több különböző feladat várt ránk, volt elméleti és terepi –gyakorlati rész is. Az elméleti feladatok között szerepelt egy általános, természetvédelmi ismeretekkel kapcsolatos totó, egy teszt, amely az év madarának választott barkóscinegét helyezte középpontba. A harmadik feladatban az igaz és a hamis állítások megkülönböztetése volt a cél. Volt még  állathang felismerés, keresztrejtvény, puzzle, állatok párosítása a megfelelő kontinenshez és egy bemutatkozás, ahol egy általunk választott növényről vagy állatról kellett egy 3-4 perces előadást készíteni. Ezekre a feladatra több héten át készültünk.

 A feladatok elvégzése után következett az eredményhirdetés. Végül a csapatunk az előkelő 8. helyezést érte el a 17 induló csapatból. Ez a verseny számunkra csak részvételről szólt, mivel mind a hárman nyolcadikosok vagyunk, így számunkra ez volt az utolsó megmérettetés. Az eredményhirdetést követően megvendégeltek minket egy forró tál paprikáskrumplival.

Felkészítő tanárunk: Balogh László Leventéné, aki nagyon büszke csapatunkra a jó teljesítményünk miatt. Különösen, hogy az őszi döntőben első helyezést értünk el. Külön köszönet Lukucz Mihálynak, hogy épségben elvitt és visszahozott minket, továbbá köszönjük Doboz Önkormányzatának, hogy biztosította a szállításunkat.

Bakos Marcell 8. a osztály