Ismét indul a „SULIZSÁK” program!

A Dobozi Általános Iskola az elmúlt tanév végén talált rá egy igazán hasznos kezdeményezésre, melyhez azonnal csatlakozott. Az örökös ÖKO iskola címet is elnyertük, amiből látszik, hogy fontos számunkra a környezettudatos gondolkodás. Erre neveljük tanítványainkat is, a pedagógiai programunknak egyik alap pillére. A SULIZSÁK program ehhez a szemlélethez igazodik. A budapesti központú cég célul tűzte ki, hogy tevékenységükön keresztül segítsék a gyerekek környezettudatos nevelését, mellyel elérhetjük, hogy a jövő generációjának ezek az apró szokások már természetesek lesznek és beépülnek a hétköznapjaikba. Szeretnék megismertetni mindenkivel a textil újrahasznosítás lehetőségeit és mindezért tenni is, nem csak elméletben. Közvetítőcsatorna szerepét töltik be a háztartások és a feldolgozók között. Az akció menete: az intézmények tanulói és dolgozói behozhatják az otthon és környezetükben már nem használt, a cég előírásainak megfelelő ruhákat, kiegészítőket, cipőket. Két héttel a gyűjtési nap előtt megkapják a begyűjtő zsákokat és promóciós anyagokat. Kezdődhet a csapatmunka! A megbeszélt gyűjtési dátumra behozzák a teli zsákokat, melyeket a helyszínen átvesznek, lemérnek és elszállítanak, majd egy rögzített kilónkénti árat fizetnek érte, amit legvégül megkap az intézmény a szülők és gyerekek által teljesített támogatásként. Az intézmény az így kapott összeget felhasználhatja saját fejlesztésére vagy bármilyen tevékenységre, a cég pedig megtalálja a ruhadarabok új helyét! Az összegyűjtött ruhák és cipők nem adományozási célt szolgálnak, egy textilválogató üzembe kerülnek.  Az üzemben a ruhákat és a cipőket egyesével átválogatják, osztályozzák és feldolgozzák, majd bálázzák. Jelentős részük exportálásra kerül. A fajtára és szezonra válogatott daraboknál fontossá válik azok minősége, tehát elsődleges helyüket az újrahasználatban találják meg. Az ily módon nem használható darabok pedig géptisztító rongyként, ipari alapanyagként kerülnek újrahasznosításra.

Az év végi akció is sikeres volt: 1144 kg ruhát gyűjtöttünk! Köszönjük a résztvevők lelkes munkáját!

Kérem, az őszi ruhagyűjtési akciónkban is vegyenek aktívan részt, segítsék iskolánkat, gyerekeinket! 2023.11.21-én lesz az elszállítás időpontja! A részletekről kapnak majd tájékoztatót az iskolától plakátokon, internetes közösségi oldalakon keresztül is.

EZEKET TUDJUK ELFOGADNI BEGYŰJTÉSKOR

  • Női, férfi és gyerek ruhadarabok
  • Összepárosított cipők (ezeket kérjük cipőfűzőjüknél vagy más módon összekötni)
  • Kézitáskák
  • Sapkák, kalapok, sálak
  • Fehérnemű, zokni
  • Lepedő, függöny, törölköző

EZEKET NEM TUDJUK ELFOGADNI BEGYŰJTÉSKOR

  • Paplan, takaró, párna
  • Szőnyeg, fürdőszobai szőnyegek
  • Szakadt, lyukas, koszos, nedves darabok
  • Munkaruházat
  • Textil darabok, anyagdarabok
  • Nem kész ruhák

 

Addig is otthon már lehet gyűjtögetni, párosítgatni, selejtezni! Az iskolába szállítás időpontjáról majd tájékoztatjuk Önöket!

Hasznos munkát kívánok!

Kádár Ádámné