Határtalan kalandozás Székelyföldön

A Határtalanul! program keretében a Dobozi Általános Iskola tanulói a sikeres pályázat eredményeként külföldi tanulmányi kiránduláson vehettek részt. 2023. május 22-től 24-ig 30 tanuló 3 napot tölthetett Erdélyben a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítésének elősegítésére. Az út során számtalan szép élmény részeseivé váltak az utazók.

Az utazás előkészületeiként a tanulók megkeresték a térképen azokat a városokat, melyeket az útvonalterv tartalmazott. A városok nevezetességeit felosztottuk a diákok között, akik kiselőadással készültek a kirándulásra, majd a buszon idegenvezetőként mutatták be az egyes helyeket.

A kora reggeli indulást követően Nagyváradon volt az első megálló, ahol a városnézés során megtekintettük a Püspöki székesegyházat, a Kanonok sort és a Szent László-szobrot.

Bánffyhunyadon látogatást tettünk a jellegzetes kalotaszegi református templomban, majd utaztunk tovább Kolozsvárra, ahol a város főbb nevezetességeivel ismerkedett meg a csoport: Szent Mihály-templom, Mátyás király lovas szobra, Mátyás király szülőháza, református templom, Szent György-szobor. Este érkeztünk meg a szállásra: Tordára. Útközben nem győztünk betelni a hegyek látványával.

A második napon a reggeli után Torockóra indultunk, megismerkedtünk az Európa Nostra-díjas aranyosszéki faluval. Megcsodáltuk a Székelykő alatt található főtéri házakat, birtokba vettük a játszóteret. Szovátán megálltunk a Medve-tónál, majd ebéd és egy rövid városnézés után indultunk Farkaslakára, ahol tisztelegtünk Tamási Áron emlékének. A késő délutáni órákban elfoglaltuk a szállást Korondon, és megtekintettük a kézműves vásárt. Felemelő érzés volt látni: a kert végében a Kárpátok vigyáznak ránk!

Az utazás harmadik napján, a reggeli után indultunk Parajdra, látogatást tettünk a híres sóbánya hatalmas földalatti termeiben. A gyógyközpontban kalandpark, játszótér és étterem szolgálja a látogatók kényelmét. Innen utunk Marosvásárhelyre vezetett, itt a Kultúrpalota, a Toldalaghy-palota várt ránk, illetve a Teleki-téka mellett, a városháza tornyába felvezető 200 lépcsőt is megjártuk. A kilátás innen káprázatos! Élményekkel indultunk haza, a késő esti órákban érkeztünk Dobozra.

Már a hazaúton megbeszéltük a tapasztalatainkat, élményeinket, felelevenítettük a kirándulás legmeghatározóbb pillanatait. A program egyik legnagyobb eredményének a közösségépítést neveztük meg. A közösen átélt élmények, közös utazás által a gyerekek bepillanthattak az elcsatolt területeken élő emberek életébe, körülményeibe. Találkozhattunk és beszélhettünk helyi lakosokkal, láthattunk Erdély területén lévő magyar emlékeket, emlékhelyeket; és mindezt közösen életük át! Köszönjük a lehetőséget!