ANYANYELVI VETÉLKEDŐ

Széchenyi Istvánnak tulajdonítjuk a gondolatot, mely szerint: „nyelvében él a nemzet”. Az anyanyelv tükrözi belső világunkat, meghatározza gondolkodásunkat. Identitásunk megőrzése miatt is nagyon fontos, hogy műveljük, ápoljuk. Ezt a gondolatot szem előtt tartva az idei évben is anyanyelvi vetélkedőt szerveztünk a Dobozi Általános Iskolában, amelyen a felső évfolyam hét csapata mérte össze tudását.

A vetélkedő célja nem a nyelvtani tananyag számonkérése volt a diákoktól, hanem a diákok nyelvi műveltségére voltunk kíváncsiak. Könnyed, játékos formára törekedtünk a feladatok összeállításánál, hogy élvezetessé tegyük a délutánt a diákok számára.

A sokszínű feladványok között szerepeltek nyelvtani rejtvények, szólások és közmondások értelmezései, szóalkotások, elrejtett szavak kikeresése, olyan szavak alkotása, amelyek elölről és visszafele olvasva is értelmesek voltak.

Nagy örömünkre a négy tagú csapatok jókedvűen, önfeledten a játékba belefeledkezve oldották meg a feladatokat, s nagy csaták zajlottak minden egyes pontért. A végső sikernek végül a 8.a osztály örülhetett, míg a képzeletbeli dobogó további helyeire a 5.a és  8.b osztály csapatai léphettek fel. A dobogós csapatok résztvevői azonnal felhasználható kulináris jutalmakban részesültek.

A vetélkedő megszervezésében és lebonyolításában Balog Mária, Futakiné Debreczeni Ilona tanárnők és Zombai Attila tanár úr vett részt. Folytatás pedig természetesen jövőre ugyanitt…