„VALAHÁNY CSEPP ESIK RÁJA, ANNYI ÁLDÁS SZÁLLJON RÁJA”

„VALAHÁNY CSEPP ESIK RÁJA, ANNYI ÁLDÁS SZÁLLJON RÁJA”

Ismét jutott az égi áldásból, de ez sem zavarta azt a mintegy kétszáz embert, aki ellátogatott a Dobozi Általános Iskola Jótékonysági báljára. Idén ötödik alkalommal vártuk azokat, akik támogatják elképzeléseinket. Az elmúlt évek báljainak bevételéből vásároltuk meg a digitális naplót és a dallamcsengőt, parkosítottunk, sportudvart alakítottunk ki, korszerűsítettük a hangosító berendezésünket. A megjelenteknek köszönhetően folytathatjuk a sort. Köszönet érte!

Zsigmond Károly, a Dobozi Általános Iskola intézményvezetője is köszönettel kezdte üdvözlőbeszédét: „A tantestület nevében köszönöm, hogy ilyen szép számmal megjelentek a mai rendezvényünkön. A jótékonysági estnek nem csak a bevétel a fő célja. Ugyanolyan fontos, hogy jó közösségi élményben legyen részünk, gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak, baráti társaságoknak egyaránt. Köszönöm a tantestület tagjainak, az iskola és az önkormányzat dolgozóinak a munkáját, Doboz Nagyközség Képviselő testületének, dobozi vállalkozók, magánszemélyek anyagi segítségét. Ezek eredményét itt láthatjuk és tapasztalhatjuk az iskola udvarán. Azon dolgoztunk, hogy akik megtisztelik a rendezvényt, szép környezetben tölthessék el a mai estét. Jó szórakozást, tartalmas estét kívánok mindenkinek!”

 „Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé.” – Böjte Csaba szavaival kezdte beszédét Köves Mihály polgármester, majd hozzátette: „Úgy gondolom, sok jó ember van, aki hisz a Dobozi Általános Iskolában, az itt folyó munkában, az itt tanító pedagógusokban. Az itt végzett diákok megállják helyüket a középiskolákban, sokan szakmát tanulnak, sokan diplomával vágnak neki az életnek.

Az önkormányzat eddig is minden segítséget megadott, és lehetőségeihez mérten ezután is minden segítséget meg fog adni a Dobozi Általános Iskolának.”

Az Illik Józsefné Margó tanító néni által vezetett iskolai énekkar József Attila megzenésített versét, a Kertész leszek… címűt énekelte el, utalva arra, mire fordítjuk az idei bevételt. „Halljuk, látjuk, az ének is azt sugallja, hogy lassan, de biztosan az ember pusztítja az életterét, a földet. – mondta Zsigmond Károly. - Nem is gondoljuk, hogy mi egy faluközösség, egy iskolai közösség mennyi mindent tehetünk ennek a folyamatnak a lassítására. Iskolánkban évek óta fontos szerepet játszik a környezettudatosság. Folyamatosan parkosítunk, szépítjük környezetünket. Legutóbbi akciónk a virágosítás volt, melyben a szülők nagyon jó partnereknek bizonyultak. Láthatjuk a sok szép virágot. Az idei bevételből ezeknek a virágoknak szeretnénk faládákat vásárolni.

Elkezdtük a szelektív hulladékgyűjtést, minden évben papír és vasgyűjtést rendezünk, tanulóinkkal a Föld napján fát ültetünk, részt veszünk a Te szedd országos tisztasági mozgalomban, Diákjainkat környezetvédelem, természet témakörben rendezett versenyeken szerepeltetjük nem is akármilyen eredményekkel. Nagy hangsúlyt fektetünk a mindennapos testnevelésre, próbáljuk folyamatosan biztosítani a feltételeit, tornaszoba kialakításával, tornaterem fejlesztéssel, a szép természeti adottságunk kihasználásával, sportudvar kialakításával. Tanulóinkat biztatjuk sportágak kipróbálására, művelésére. Aki a kézilabdát választotta és ügyes is az már a Balatonnál is részt vehetett sportversenyen Turákné Szente Adél tanárnő és tanítóink kíséretében. Az aerobikosok is sokszor büszkén mutogatják érmeiket. A néptánc is felér bármelyik sportággal. Iskolánkban már az első és második osztályos tanulóink tanóra keretében táncolhatnak. Labdarúgásban a Bozsik program sajnos nem úgy működött, ahogy azt én szeretném, ezért megszüntettük, de a diákoknak lehetőségük lesz focizni az Iskolai Sportkörben, valamint a helyi sportegyesületben. Nagy eredménynek tartom, hogy elértük, amire korábban nem volt példa iskolánkban, hogy alsós tanulóink tantárgy keretében ingyenes úszásoktatásban részesüljenek.

Több éve részesei vagyunk a tej programnak, az iskolai gyümölcsprogramnak. Figyelünk tanulóink egészségére, nem csak a környezetünk alakításával, hanem olyan egyszerű dolgokkal is, mint az ajándékozásnál gyümölcsöt, gyümölcslevet kapnak az édesség helyett, próbáljuk a reformkonyha által biztosított ételek elfogyasztására sarkallni őket, az iskolai büfé választékát is az egészséges dolgok felé irányítani.

A felsoroltakból láthatjuk, hogy egy iskola is sokat tehet az ember önpusztítása ellen. Az említett tevékenységeknek és egy pályázatnak köszönhetően-melynek készítője Balogh Lászlóné tanárnő volt-iskolánk elnyerte az ÖKO, vagy környezetbarát iskola címet, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma adományoz. Ez a cím egy iskola megkülönböztető minőségjelzője, amelyet remélem, a szülők is kellően értékelnek a jövőben, és úgy gondolom, a fenntartó felé is pozitív üzenettel bír. Békés megyében csak a nagyobb városok iskolái büszkélkedhetnek ezzel a címmel. A vidéki iskolák közül az elsők közé tartozunk, amire nagyon büszke vagyok.

A tantestület nevében szeretném kijelenteni, hogy munkánkkal, magatartásunkkal szeretnénk továbbra is megfelelni e szép elismerésnek.

Ezt a fogadalmat egy ide illő szép dallal szeretnénk szentesíteni. Az iskola dolgozóitól fogadják szeretettel a Vigyázz a madárra című dalt.”

A Komlósi György és Zsigmond Károly által kísért, a tantestület kórusával kiegészített énekkar ebben a dalban fogalmazta meg üzenetét.

Kellemesen, jó hangulatban telt ez a délután, este. Köszönjük a közös munkát, a felajánlásokat, a tombolatárgyakat, az együttműködést. Reméljük, sokaknak sikerült örömet szerezni az értékes tombolanyereményekkel, az együtt töltött idővel. Jövőre találkozunk!