„Hahó, szép nyár, vártalak!” – Tanévzáró 2023

Bár már javában tart a nyár, és lassan készülődünk a szeptemberi évnyitóra, néhány gondolat erejéig még tekintsünk vissza a mögöttünk álló tanévre!

„Az év lezárása természetesen nem történhet értékelés nélkül – mondta a tanévzáró ünnepségen Zsigmond Károly iskolaigazgató.  A bizonyítványban mindenki láthatja az elvégzett munka eredményét. El lehet és el is kell gondolkodni azon, hogy mindenki megtett-e mindent annak érdekében, hogy a számára lehető legjobb teljesítményt hozza ki magából.

Elsőseink elmélyültek az írás, olvasás, számolás tudományában, és ha ez nem is sikerült mindenkinek kifogástalanul, a legtöbben jól helyt álltak! Sőt többen dicséretben is részesültek! Jó érzéssel tölt el, hogy minden végzős diákunk felvételt nyert valamilyen középfokú intézménybe: 1 fő gimnáziumba, 17 fő technikumba, 1 fő szakgimnáziumba, 8 fő szakképzőbe, 1 fő pedig szakiskolában folytatja tanulmányait. Bízunk benne, hogy sikeresen megállják majd helyüket.

Az évfolyamokon akadtak nagyon gyengén szereplő, ugyanakkor nagyon szépen teljesítő tanulók is. Kitűnő tanulóink száma 40 fő. Minden kitűnő tanulónk a bizonyítványában találhat egy cirkuszi belépő kupont, mely a Fővárosi Nagycirkuszba szól. Éljetek a lehetőséggel, megérdemlitek! Büszkék vagyunk rátok, további sok sikert kívánok nektek a következő tanévekre is!”  A folytatásban azokat a tanulókat szólította Váradi Edit igazgatóhelyettes asszony, akik jutalomkönyvben vagy oklevélben részesültek kiemelkedő munkájukért.

Egy iskola életében nem csak a tanulásról szólnak a mindennapok. A tanévzárón felidéztük az elmúlt tanév szabadidős programjait, tanulmányi versenyeket, sikereket. A Kiss Rózsa tanárnő által vezetett énekkarunk több szép eredményt is elért, idén ezüstfokozat minősítésben részesült. Környezettudatos nevelő munkánkat a Belügyminisztérium oklevéllel díjazta, mely értelmében a Dobozi Általános Iskola örökös ÖKOISKOLA cím tulajdonosa. A több ezer iskolából csak 672 kapta meg ez idáig ezt a címet, a megyéből 15 a tankerületből pedig csak 3 iskola büszkélkedhet ezzel a címmel. Köszönöm a tantestület ezirányú munkáját, kiemelve Balogh László Leventéné tanárnő szerepét.

Igazgató úr a szülőkhöz, pedagógusokhoz is szólt: „Köszönöm a szakmai munkátokat, mellyel eredményessé tettétek az elmúlt tanévet! Külön köszönet azoknak a pedagógusoknak, akik, ha kellett munkaidőn túl is tanulóinkat rendezvényekre, versenyekre kísérték, versenyekre készítették fel, háziversenyeket, vetélkedőket, foglalkozásokat szerveztek számukra.

A szép eredményekre sok szülő is büszke lehet! Hiszen szép eredményt csak az a tanuló tud elérni, akinek családja együttműködő az intézménnyel, akinek a szülője nem megőrzésre adja be gyermekét, hanem folyamatosan érdeklődik, figyelemmel kíséri gyermeke tanulmányi előmenetelét és biztosítja számára azokat a feltételeket, melyek szükségesek ahhoz, hogy a pedagógus értéket teremtő munkát végezhessen. Sok esetben a versenyekre való eljutásban is számíthattunk szülők segítségére, amit ezúton is szeretnék megköszönni. Azt sem tudom szó nélkül hagyni, hogy a hiányzások száma a korábbi évekhez képest megsokszorozódott. A szülő felelőssége, hogy gyermeke eleget tegyen a tankötelezettségnek. Nehéz azt a gyermeket hatékonyan nevelni, oktatni, aki 300-400 órát hiányzik! Tapasztaljuk, hogy mindig azok a szülők a csöndesebbek, akik elismerik a munkánkat, segítőkészek, emberi módon tolerálják esetleges hibázásunkat, építő kritikát fogalmaznak meg számunkra. Pedig nekik kellene hangosnak lenni! Mert ők jelentenek számunkra a munkánk során további motivációt. Szeretném megköszönni a Dobozi Általános Iskola technikai dolgozóinak, a pedagógus munkáját segítőknek, a közfoglalkoztatottaknak a szorgalmas munkát. A mi intézményünkben ők egyenrangú dolgozók, nagyon sokat segítik a munkánkat, gondoskodnak arról, hogy ilyen szép környezetben, zökkenőmentesen folyjon az oktatás, nevelés, tanulás. Szeretném megköszönni a helyi intézmények vezetőinek és dolgozóinak a már sok ideje tartó együttműködését. Köszönöm a szülői munkaközösség munkáját, a segítségnyújtást különböző programok lebonyolításában.”

A köszönő szavak után elhangzott a bűvös mondat: a 2022-2023-as tanévet lezárom.

Még van idő az évnyitóig. Teljenek ezek a hetek tartalmasan, vidám hangulatban!

„De most nincs, mi kedvem szegné,

hahó, szép nyár, vártalak!

Hívnak tavak, folyópartok,

árnyas erdők, várfalak…

 

Kedvem szottyan? Lustálkodom.

Szabadidőm? Temérdek!

Ha játszani hívna bárki,

garantáltan elérhet.”

Mentovics Éva: Vakáció (részlet)