Versemmel remekelek e versenyen….

„A vers néma. Adj neki hangot. A vers a könyvben halott. Keltsd életre. Mi a szavalás? A vers föltámasztása papírsírjából. Ez a kor néma.  Hangtalanul olvas, hangtalanul ír.

Az ősi közlőforma azonban a szó volt. Ezt ösztönösen érezzük, valahányszor verset szavalnak. Ünnepi borzongás fut át rajtunk, hogy a szóval, mely a könyvben térbeli életet élt, az időben találkozunk.”

Kosztolányi Dezső

Dobozon 2015. április 23-án csütörtökön szerveztük meg az idei alsós szavalóversenyt. A korai húsvét és a tavaszi szünet miatt jó néhány nappal később ünnepeltük meg a Magyar Költészet Napját. Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én szervezik meg a költészetnapi megemlékezéseket. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, mivel sok olyan felkészítő tanár van, aki szívügyének érzi ezt a feladatot, így az alsó tagozatos diákok közül 33-an mutatták meg a tudásukat 3 korcsoportban.

Sok esetben két embernek sem ugyanaz a véleménye egy versről. Az öt főből álló zsűri nehéz döntése alapján született meg a következő eredmény:

  • Az 1. évfolyamon 11 diák közül a következő tanulókat díjazták könyvjutalommal:

I. Bozó Diána Lilla 1.a.

II. Faragó Natália 1.a.

III. Köteles Amanda 1.a.            

Különdíj: Debreczeni Antónia Napsugár 1.b.

  • A 2. évfolyamon 9 tanuló vett részt a megmérettetésen, közülük a következő gyerekek nyerték el a zsűri jutalmát.

I. Szűcs Hajnalka 2.a.

II. Kiss Réka 2.b.

III. Balog Boglárka 2.a.

Különdíj: Szabó Ádám 2.b.

  • A 3-4. évfolyamon 13 diák versében gyönyörködhettünk. A zsűri tagjainak itt volt a legnehezebb dönteniük.

I. Barcsay Rebeka 3.a.

I. Nyul Zoltán Bence 3.a.

II. Dézsi Tímea 3.a

II. Furák Csenge 3.a.

III. Rákosi Angelika 3.b.

III. Szilágyi Dorina 4.a.

Különdíj: Földi Laura 3.b.

A helyezetteknek ezúton is gratulálunk.

A zsűri és a vendégek nevében is elmondhatom, hogy minden diák nagyon ügyesen helyt állt a szavalóversenyen. Köszönöm, hogy erre a délutánra elvarázsoltatok minket.

Gurmai Ágnes