TÁRT KAROKKAL VÁRTAK

Meleg szeretettel, kedves köszöntővel várt és fogadott minket a 4. a osztály Debreceni Hajnalka tanítónővel iskolánk nyílt napján. Szerencsére sok szülő és leendő elsős gondolta úgy, hogy él a lehetőséggel, és részt vesz a bemutató órákon.

Miközben a negyedikeseink sorra oldották meg a feladatokat, figyeltem a vendégek arcát. A kisebbek le sem vették a szemüket a tanító néniről és a kérdésre éppen válaszoló gyerekekről; szüleik pedig – amellett, hogy maguk is dolgoztak és fejben számoltak -, alaposan szemügyre vették a terem dekorációját. Van mit, hisz a barátságos légkörhöz többek között a varázsszavak és a tavaszváró virágok is hozzájárulnak.

Jól dolgoztam! Ezt a mondatot rakta ki a jutalomkártyákból az, aki valóban jól és pontosan dolgozott. Azt, hogy szívesen oldották meg a feladatokat, örömmel vetették bele magukat az újabb és újabb kihívásokba, láttuk. A segítő, támogató, együttműködő légkörben a gyerekek bebizonyították, hogy a változatos, játékos órák utolsó percéig képesek frissen, tempósan, eredményesen dolgozni. A tanító néni vidám, energikus, motiváló személyisége tartotta lendületben az órákat; eközben zene, labda, internet, jutalomkártyák, játék, csoportmunka, asztalra ragadt tavaszi szavak tarkították a délelőttöt.

Debreceni Hajnalka tanítónő elárulta, hogy tavaszi feladatokat tervezett erre a napra, hiszen naptár szerint már tavasznak kellene lennie. Lassan biztosan megérkezik a tavasz is, majd a nyár, és az ősz beköszöntével már iskolásként látjuk újra azokat az óvodásokat, akik ellátogattak erre a nyílt napra. Szeretettel várjuk őket, hiszen Zsigmond Károly intézményvezető is ismét hangsúlyozta: „A dobozi gyerekek a dobozi iskolában vannak a legjobb helyen!”

A nyílt napot követően örömmel fogadtuk vendégeink gondolatait:

Szabó Tímea:

Nagyon örültem, hogy lehetett menni nyílt napra! Egyrészt azért, mert így a gyerekek is, meg mi szülők is láthattuk, hogy hogyan zajlik egy-egy tanítási óra; másrészt meg jó volt újra szétnézni, kicsit nosztalgiázni, jó volt újra ott sétálni. Szerettem oda járni, remélem Zoé is ugyanígy fog majd vélekedni, ha ő jár majd ilyen cipőben, mint most én.

Külön tetszett, ahogy Hajni tartotta az órát, zenével, játékkal, vidámsággal, jókedvvel, egybekötve a tanulással.

Sajnos nekem már nem sok emlékem van az általános iskolai évekről, viszont azokra a dalokra, amiket Margó "tanár néni" énekelt nekünk minden óra végén, azokra még a mai napig emlékszem.  Hajni tanítási módszere és a gyerekekhez való hozzáállása ezekre emlékeztetett és jó érzéssel töltött el.

Óréné Szabó Erzsébet:

Habár a bemutató óra nem a negyedikes szülőket célozta meg, egy páran éltünk a lehetőséggel és ellátogattunk az órákra, hogy megnézzük gyermekeink iskolai fejlődését, jelenlétünkkel erősítsük azokat a szülőket, akiknek gyermekei hamarosan a Dobozi Általános Iskola közösségének tagjai lesznek. Érzelmi viharok kavarogtak bennem bemutató óra közben. Mi lassan elköszönünk tanár néninktől, aki 4 éven keresztül a saját gyermekeiként szereti, tereli gyámoltalan gyermekünket. Következetesen, tudatosan készíti fel őket a kihívásokra. Ha kell, partnerük a huncutságban, ha kell szigorú, de igazságos tanáruk. Munkájában arra törekszik, hogy mindenkiből a lehető legtöbbet hozza ki, hogy felsőbb évfolyamon is megállják a helyüket tanítványai. Sok új kaland és élmény vár a kis elsősökre Hajni tanár nénivel.

Futakiné Debreczeni Ilona