NEMZETI ÜNNEPÜNKÖN

Március 15. a szabadságvágy, a küzdeni akarás és az önfeláldozás ünnepe, a magyarság összefogásának szimbóluma, így iskolánk életében is különleges helyet foglal el. Arról, hogyan emlékeztünk, a műsor egyik rendezője, iskolánk történelem – magyar szakos tanára, Zombai Attila számol be:

„Kerek évfordulóra gyűltek össze ünnepelni március 14-én Doboz Nagyközség lakosai a Dobozi Közösségi Ház és Könyvtárban. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából a Dobozi Általános Iskola alsó és felső tagozatos diákjai adtak ünnepi műsort, mely Köves Mihály polgármester úr köszöntő szavaival vette kezdetét.

Az idei műsor mottója az tavasz, a természet és a nemzet újjászületése volt. A színpompás díszlet, a versek, a dalok is ezt az alapgondolatot próbálták hangsúlyozni. Már a kezdés megadta az alaphangot. A Nelson együttes Mi magyarok vagyunk című lendületes dalára Illik Józsefné Margó tanítónő álmodott meg emlékezetes koreográfiát. És nem volt megállás a továbbiakban sem.  Vers – és prózarészletekben, táncokban, illetve a Kiss Rózsa tanárnő által vezetett iskolai kórus és Komlósi György közreműködésével előadott dalokban elevenedtek meg előttünk azoknak a dicső napoknak a legfontosabb eseményei, történései. Az ünnepség hatását erősítette, hogy a tanulók igazi odaadással, átéléssel varázsolták elénk 1848 szellemiségét, üzenetét.

Az ünnepi műsort követően idén is közösen helyezték el az emlékezés koszorúit az 1848-as emlékműnél az intézmények, valamint a helyi szervezetek képviselői. S az emlékezés közben talán fülünkbe csenghettek az ünnepség zárlatából Kossuth szavai: „A nemzet örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, ami van, hanem az iránt is, ami lehet, s lesz!”

Köszönjük kollégáinknak és tanulóinknak, hogy méltó módon emlékezhettünk a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb, legjelentősebb eseményére!