Néztünk, láttunk, nyertünk vele…

Drótos Tóthék Kincsestára várt ránk az Országos Könyvtári Napok keretében megrendezett régi népi eszközök bemutatóján és játszóházában a Békés Megyei Könyvtárban. A meghívást Lukoviczki Annától, a Békés Megyei Könyvtár igazgatóhelyettesétől kapta a 7. a osztály. Örömmel vetettük bele magunkat a múltba. „A Drótos Tóthék Kincsestára egy olyan tematikus, interaktív játszó, ahol a századforduló mindennapi tevékenységeit lehet korabeli eszközökkel kipróbálni. Ezáltal a gyerekek egy szeletet megismerhetnek, kézbe vehetnek a múltból.

A Drótos Tóthék Kincsestára gyűjtemény régi használati tárgyait a gyerekek kézbe vehetik, kipróbálhatják; megismerve a hagyományos tevékenységeket: búzát őrölünk kézimalommal, mosóteknőben mosunk háziszappannal, mángorolunk, magokat válogatunk, szemezgetünk...” – olvasható a Drótos Tóthék honlapján. És valóban minden szavuk igaz. Olyan mérhetetlen szeretettel fogadtak minket, és olyan türelemmel vezették kezünket a különböző eszközök kipróbálása során, hogy a foglalkozás végére a nyüzsgő, kíváncsiságtól vezérelt kezek megnyugodtak – kicsit megállt velünk az idő. Lelassultunk, átadtuk magunkat az élménynek, felvettük a tárgyak által diktált tempót. Hiszen kalamárisba nem lehet hirtelen mozdulatokkal mártogatni a töltőtollat, mert az megbosszulja magát… Tóthné Kiss Szilvia – Drótos Tóthék Kincsestárának mozgatórugója, lelke – egyenként mutatta be a kiállítás darabjait, melyet a „mindent a szemnek, mindent a kéznek” elv vezérel.

Majd kincsestárból kincsestárba csöppentünk, és maradtunk a múltban, hiszen ugyancsak a Békés Megyei Könyvtár aulájában Faragjunk magunknak címmel famunkák és eszközeik kiállítását nézhettük meg. Szelekovszky László fafaragó 100-120 éves eszközök használatáról mesélt olyan szeretettel, hogy a gyerekek kedvet kaptak a fafaragáshoz. El is ígérkeztek a következő táborba. Ritkaság számba megy, hogy egy kiállítás látogatója találkozhat az alkotóval, hallhat a mű születésének körülményeiről. Nekünk megadatott ez a lehetőség, így még mélyebb hatást gyakoroltak ránk az alkotások.

Nagyon köszönjük a Békés Megyei Könyvtárnak, hogy ilyen élményben lehetett részünk, és köszönjük a sok-sok ajándékot!