Népdalok zengtek Dobozon

            Március 28-án tartottuk meg iskolánkban immáron második alkalommal a ”Sej, tiszta búzát...” elnevezésű népdaléneklési versenyünket, melynek a Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár adott otthont. Célunk, hogy tanulóinkkal megszerettessük a népdalok világát, közelebb kerüljenek hagyományinkhoz.
            Idén Kallós Zoltánt (Zoli bácsit) választottuk versenyünk ikonikus alakjának, aki február 14-én hunyt el 91 éves korában. Versenyünkkel rá emlékeztünk.
            Pár mondatban összefoglalnám munkásságát. 1926-ban Válaszúton született, a mai Románia területén. Egész életében hagyományokban nevelkedett és ezt adta tovább felnőve, tanító bácsiként az őt körülvevő diákoknak. Nemcsak a népdalkincs gyűjtője, lejegyzője, de a tárgyi emlékek is fontosak voltak számára, így 2010-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt, melynek segítségével a Romániában élő magyarság körében a gyermekek számára bentlakásos iskolát hozott létre. A magyar nyelv tovább élését, a hagyományok megőrzését, megtartását tartva szem előtt. Magyarországon és Erdélyben részt vett a táncház mozgalom létrehozásában. 15 ezer dallam lejegyzése felgyűjtése fűződik a nevéhez. Létrehozta a szülőházban a Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteményt, ahova szerte a világból jönnek az érdeklődők tanulni, tanulmányozni a magyar kultúrát. Nagyon sok tábort szerveznek anyaországbeli fiatalok és más gyermekek számára, ahol népzenét, néptáncot tanítanak az érdeklődőknek. Számos díjjal kitüntették: Kossuth-díjas művész. Ez a rendkívüli ember 2018. február 14-én hunyt el.
            A tavalyi évhez hasonlóan most is nagy izgalommal, érdeklődéssel készültek diákjaink a megmérettetésre. Nagyon változatos dalcsokrokat hallhattunk, a felkészítésben Kissné Lukucz Katalin, Illik Józsefné, Kiss Rózsa és jómagam vettünk részt, mely számunkra is nagyon kedves időtöltésnek bizonyult.
            A zsűri tagjainak - Nagy Zsuzsanna, Szegedi György Istvánné (Dobozi Népdalkör), Czinanó Sándorné (Mesekert Óvoda), Hidvégi Julianna ( Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár), Kiss Pál (Dobozi Általános Iskola) - most sem volt könnyű dolguk az értékelésnél, így nem is lepődtünk meg azon, hogy többen különdíjban részesültek.
            Díjazottak:
            1-2. osztályos korosztály: 1. helyezés Vágási Adrienn 2.a
                                                      2. helyezés: Gergely Nikolett 2.a
                                                     3. helyezés: Békési Patrícia 1.a
                      Különdíj: Dalmadi Ferenc 2.b
                                     Papp Nikolett  1.a

            3-4. osztályos korosztály:   1.helyezés : Dalmadi Rebeka 4.a
                                                       2. helyezés: Tóth Renáta 3.a
                                                       3.helyezés: Balog Tamás 3.b
                                                       Különdíj: Sztojka Miranda 3.a
                                                                      Nagy Rómeó 4.a

            5-8. osztályos korosztály: 1. helyezés Szűcs Hajnalka 5.a
                                                      2. helyezés Szűcs Károly Krisztián 8.a
                                                      3. helyezés Nagy Amanda 6.b
                                                      Különdíj: Szilágyi Dorina 7.a

Versenyünk nagyon jó hangulatban zajlott, s egy közös éneklés és a 3.a  osztályosok furulyaelőadása is helyet kapott benne. Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy ezen a szép tavaszi napon nem is találhattunk volna magunknak jobb elfoglaltságot.
           ”Fordulj kedves lovam napszentület felé, úgyse jövünk soha visszafelé, messze földre megyek elbujdosok innet, szép szülőhazámat nem látom meg többet…”  - Kallós Zoltán

                                                                                              

                                                                                                                                                                                     Tisztelettel: Pántya Katalin