Filharmónia koncerten jártunk

2019. február 5-én, kedden délelőtt volt az Ifjúsági Filharmónia második koncertje, melyre ismét 10 tanulóval látogattunk el. Az előadók Szentesről jöttek, 4 ütős férfi, akik a dobok nagymesterei.

Az együttes neve: Kalungu. Bevezettek bennünket a dobok birodalmába. Megtudtuk, hogy a kalungu egy afrikai hangszer, amit beszélő dobnak is neveznek, hangját a kartartással tudjuk változtatni. Minden olyan stílusból kaptunk egy kis ízelítőt, amiben szerepe van az ütős hangszereknek. Megismertük a dzsembéj nevű hangszert, melyet egyetlen fából faragnak ki, s a hangszer készítője engedélyt kér a fától, hogy kivághassa hangszerkészítés céljából. Elmondták, hogy a dobfelszerelés (dobszerkó) spórolás miatt alakult ki, így 3 ember helyett 1 ember is meg tudja oldani a feladatot. Hallottunk pop-ot, rock-ot és metál zenét is. Beavatási szertartáson a Kalungu törzs tagjai sorába is felvételt nyertünk.

A Kalungu tagjai: Mészáros László, Takács Ádám, Bereczky Zsolt, Tóth Gellért, Bubla Bence (közülük négy tagot hallottunk a koncerten)

Hallgassák őket az interneten is!  https://www.youtube.com/user/KalunguPG
 

Kiss Rózsa, ének-zene tanár