A FELFEDEZŐ A KÖZNEVELÉS ÉRTÉKE

2012-ben jelent meg Zsigmond Károly Felfedező című könyve, mely a Dobozi Általános Iskola képeskönyve alcímet viseli. Már akkor éreztük, hogy különleges helyzetben vagyunk, hiszen egy egész könyvre valónyi emléket tarthatunk egyszerre a kezünkben: az osztályképek, tablók családtagjainkat, rokonainkat, barátainkat, ismerőseinket ábrázolják.

Valahányszor kezünkbe vesszük, elmerülünk benne, mindig találunk valamit, ami időutazásra hív. Természetes hogy elfogultak vagyunk: ez a könyv nekünk, rólunk szól.

Büszkeséggel tölt el, hogy a Békéscsabai Tankerületi Központ is elismerte e könyv jelentőségét. A Békéscsabai Tankerületi Központ ez év júliusában felhívásban értesítette a Békés megyei intézményeket, hogy mutassák be a szervezet életében kiemelkedően meghatározó jelentőségű köznevelési értékeiket azzal a céllal, hogy azokat ismertté és maradandóvá tegyék. A Felfedezők című könyv – mely 2016 óta a Települési Értéktár részét képezi - egyediségével kivívta a Békéscsabai Tankerületi Központ elismerését, ezért Zsigmond Károly az elmúlt év végén átvehette a Bánki András tankerületi igazgató aláírásával ellátott oklevelet, melyen a következő áll:

„A Felfedező című képeskönyv, a Dobozi Általános Iskola képeskönyve a köznevelés értéke, a Békéscsabai Tankerületi Központ Nemzeti Köznevelési Értéktár Békés Megyei Mintaprogramja pályázati felhívása alapján a Békés Megyei Köznevelési Értéktár méltó részévé vált.”

Mi határozza meg egy közösség életét?

Számtalan összetevő: a közösség tagjai, az hogy mi köti össze őket és természetesen a közösség vezetői. Ha egy vezető nyitott, megújulásra és fejlődésre is képes, mellette tiszteli a múltat, a hagyományokat, akkor a közösség jó kezekben van. A Dobozi Általános Iskola jó kezekben van, és megnyugtató, hogy ezt mások is látják, elismerik.